Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Фізичні вправи можуть допомогти уповільнити прогресування розсіяного склерозу

27 жовтня, 2021

Фізичні вправи можуть допомогти уповільнити прогресування розсіяного склерозу

Фізичні вправи можуть допомогти уповільнити прогресування розсіяного склерозу

Протягом багатьох років пацієнтам із розсіяним склерозом (РС) рекомендували не займатися фізичними вправами, оскільки повідомлялося, що фізичні навантаження призводять до погіршення симптомів або втоми. Однак за останні десятиліття дослідження лікувальної фізкультури при РС показали, що вправи безпечні і мають ряд позитивних ефектів.

Сьогодні вправи вважаються важливою частиною реабілітаційних програм при РС, що підтверджується науковою літературою. Це було ключовим повідомленням Ульріка Далгаса, професора Орхуського університету (Данія) під час його виступу на щорічному засіданні Європейського комітету з лікування і досліджень розсіяного склерозу (ECTRIMS, Відень, Австрія, 13–15 жовтня 2021 р.).

Пілотне дослідження групи проф. Далгаса за участю осіб із розширеними показниками статусу інвалідності продемонструвало, що вправи на верхню частину тіла поліпшили пікове значення споживання кисню у п’яти із шести пацієнтів. Було зазначено, що при більш пізній, важчій стадії РС необхідним є спеціалізоване обладнання для забезпечення безпеки під час виконання вправ. Однак, на думку головного дослідника, ніколи не пізно поліпшити своє життя за допомогою лікувальної фізкультури.

Також У. Далгас представив дані неопублікованого дослідження, в якому вивчалися 48 пацієнтів, яким був поставлений діагноз РС у попередні 2 роки. Отримані результати свідчать на користь сприятливого впливу вправ на якість життя, незалежно від вихідної інвалідності та тривалості захворювання. Також, враховуючи результати інших досліджень, що продемонстрували позитивний вплив вправ на об’єм мозку і товщину коркового шару у пацієнтів із РС, було зроблено припущення щодо зміни статусу вправ із симптоматичного лікування на втручання, яке модифікує хворобу.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961486