Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Здатність астроцитів виділяти токсини можуть використати для лікування нейродегенеративних захворювань

27 жовтня, 2021

Здатність астроцитів виділяти токсини можуть використати для лікування нейродегенеративних захворювань

Здатність астроцитів виділяти токсини можуть використати для лікування нейродегенеративних захворювань

Астроцити беруть участь у рості нервової тканини, виконують опорну, ізоляційну, гомеостатичну та трофічну функції.

Астроцити зазнають функціональних змін у відповідь на захворювання та пошкодження центральної нервової системи (ЦНС), але механізми, що лежать в основі цих змін, та їх терапевтичне значення багато у чому залишаються неясними.

Результати нового дослідження вчених Стенфордського університету (США) на лабораторних тваринах (мишах), опубліковані в журналі «Nature», передбачають, що астроцити також можуть відігравати ще одну додаткову роль у нашому мозку. Астроцити, які активуються прозапальними цитокінами (у т. ч. інтерлейкіном-1α і фактором некрозу пухлини), секретують фактори, що є токсичними для пошкоджених нейронів та олігодендроцитів.

Нейротоксичні реактивні астроцити викликають загибель нейронів та зрілих олігодендроцитів за допомогою доставки довголанцюгових насичених вільних жирних кислот, ймовірно, за допомогою секреції ліпочастинок. Ці дані підкреслюють важливу роль реактивності астроцитів у пошкодженні ЦНС та нейродегенеративних захворюваннях, а також щодо невивченої ролі ліпідів у передачі сигналів ЦНС.

Згідно з результатами дослідження, реактивні астроцити викликають загибель нейронних клітин за рахунок секреції токсичних ліпідів, що секретуються астроцитами як in vitro, так і in vivo при ідентифікації принаймні одного нейротоксичного класу молекул.

Дослідники припускають, що вивчення терапевтичного потенціалу інгібування секреції токсичних ліпідів та ліпоапоптозу у майбутньому може бути використане для лікування таких станів, як деменція, розсіяний склероз, а також хвороб Паркінсона та Гантінгтона.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961574?src