Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Знайдено «золоту середину» тривалості сну для стабілізації когнітивних функцій

2 листопада, 2021

Знайдено «золоту середину» тривалості сну для стабілізації когнітивних функцій

Знайдено «золоту середину» тривалості сну для стабілізації когнітивних функцій

Занадто багато або занадто мало сну може із часом призвести до зниження когнітивних функцій, але у нових дослідженнях показано, що може існувати «золота середина» тривалості сну, що стабілізує когнітивні функції.

У поздовжньому дослідженні виявили, що люди похилого віку, які спали менше 4,5 годин або більше 6,5 годин вночі, повідомляли про значне зниження когнітивних функцій із плином часу, натомість когнітивні функції осіб, які мали тривалість сну між зазначеним діапазоном, залишалися стабільними.

Дослідження демонструють тісний зв’язок між режимом сну та хворобою Альцгеймера, на яку страждають майже 6 мільйонів американців. Нове випробування, опубліковане у журналі «Brain», є частиною зростаючої кількості досліджень, спрямованих на визначення того, чи можна використовувати сон як маркер прогресування хвороби Альцгеймера.

Відтак, вчені спостерігали за активністю сну та періодами неспання протягом 4–6 ночей у 100 учасників, які щорічно проходили когнітивну оцінку, клінічні обстеження та генотипування APOE в рамках поздовжнього дослідження у Дослідницькому центрі хвороби Найта та Альцгеймера при Вашингтонському університеті (США).

Вчені виявили U-подібну залежність між оцінками доклінічної когнітивної функції при хворобі Альцгеймера та тривалістю сну з різким когнітивним зниженням у тих, хто спав менше 4,5 години або більше 6,5 години на добу (р < 0,001).

«Отримані результати свідчать про те, що є середній діапазон, «золота середина», коли наш сон є справді оптимальний», – зазначає провідний автор дослідження, директор Центру медицини сну Вашингтонського університету, доктор Брендан Люсі.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961589