Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Безсоння може бути фактором ризику розриву аневризми головного мозку зі смертельними наслідками

5 листопада, 2021

Безсоння може бути фактором ризику розриву аневризми головного мозку зі смертельними наслідками

Безсоння може бути фактором ризику розриву аневризми головного мозку зі смертельними наслідками

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Американської асоціації серця (АНА), безсоння є потенційним фактором ризику аневризми головного мозку (внутрішньочерепної аневризми) та аневризматичного субарахноїдального крововиливу. Куріння та високий артеріальний тиск, які є факторами ризику інсульту, також пов’язані з підвищеним ризиком аневризми судин головного мозку.

Дослідники прагнули визначити, чи були різні фактори пов’язані із внутрішньочерепною аневризмою та/або її розривом. Вони оцінили зв’язок між аневризмами та споживанням кави, курінням, сном, фізичною активністю, індексом маси тіла (ІМТ), рівнем глюкози у крові, цукровим діабетом 2 типу, артеріальним тиском, холестерином та функцією нирок.

Дані кількох повногеномних асоціативних досліджень були використані для оцінки генетичних асоціацій зі способом життя та кардіометаболічними факторами ризику. Генетична інформація з мета-аналізу, проведеного Міжнародним консорціумом із генетики інсульту, була використана для виявлення майже 6300 випадків внутрішньочерепної аневризми та майже 4200 випадків аневризматичного субарахноїдального крововиливу, які порівнювалися із понад 59 500 контрольними випадками, щоб визначити генетичну схильність до аневризм.

Було встановлено, що схильність до безсоння пов’язана з підвищенням ризику внутрішньочерепної аневризми та аневризматичного субарахноїдального крововиливу на 24 %. Ризик внутрішньочерепної аневризми був приблизно втричі вищим у курців порівняно з некурцями, а також майже втричі вищим при підвищенні діастолічного артеріального тиску на кожні 10 мм рт. ст. Своєю чергою, високі рівні тригліцеридів та високий ІМТ не продемонстрували підвищеного ризику внутрішньочерепної аневризми та аневризматичного субарахноїдального крововиливу.

«Про зв’язок між безсонням та внутрішньочерепною аневризмою раніше не повідомлялося, і ці результати вимагають підтвердження у майбутніх дослідженнях, – зазначає Сюзанна К. Ларссон, доцентка відділення серцево-судинної системи Каролінського інституту у Стокгольмі (Швеція). – Наші дослідження підтверджують гіпотезу про те, що фактори ризику, якими можна керувати, можуть впливати на аневризми судин головного мозку та ризик кровотеч. Після підтвердження у майбутніх дослідженнях слід вивчити способи включення цих знань до програм профілактики та лікування».

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211103082627.htm