Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Чай або кава? Вживання обох напоїв знижує ризик ішемічного інсульту та деменції

18 листопада, 2021

Чай або кава? Вживання обох напоїв знижує ризик ішемічного інсульту та деменції

Чай або кава? Вживання обох напоїв знижує ризик ішемічного інсульту та деменції

Згідно з дослідженням здорових людей віком 50-74 років, результати якого були опубліковані 16 листопада у журналі «PLOS Medicine», вживання кави або чаю може бути пов’язане з нижчим ризиком інсульту та деменції. Вживання кави також було асоційоване із нижчим ризиком постінсультної деменції.

Дослідники з медичного університету м. Тяньцзинь  (Китай) вивчили дані 365 682 учасників британського біобанку, які були набрані в період з 2006 по 2010 рр. з подальшим спостереженням до 2020 р. Спочатку учасники самостійно повідомляли про споживання кави та чаю. За період спостереження  у 5079 учасників розвинулася деменція, а у 10 053 осіб був хоча б один інсульт.

Ризик ішемічного інсульту був на 10 % нижчий у тих, хто споживав не більше однієї філіжанки кави на день, та на 16 % в осіб, що випивали більше двох філіжанок на день.

Найбільшу користь отримали ті, хто пив упродовж дня як каву, так і чай. Вживання 2-3 філіжанок кави та 2-3 чашок чаю асоціювалося зі зниженням ризику ішемічного інсульту на 32 % та ризику деменції на 28 % (P=0,002).

Вживання кави окремо або у поєднанні з чаєм також було пов’язане з нижчим ризиком постінсультної деменції.

Серед учасників, які перенесли інсульт протягом періоду спостереження, вживання 2-3 філіжанок кави було пов’язане із 20 % зниженням ризику постінсультної деменції, тоді як для тих, хто пив і каву, і чай (0,5-1 філіжанка кави та 2-3 чашки чаю на день) ризик постінсультної деменції був знижений на 50 %.

Натомість, не було виявлено значного зв’язку між споживанням кави та чаю із ризиком геморагічного інсульту або хвороби Альцгеймера.

Джерела: https://www.medscape.com/viewarticle/963054?src ,

https://www.worldpharmanews.com/research/5858-coffee-and-tea-drinking-may-be-associated-with-reduced-rates-of-stroke-and-dementia