Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Бактерії захворювань пародонту – нова ціль для лікування хвороби Альцгеймера?

30 листопада, 2021

Бактерії захворювань пародонту – нова ціль для лікування хвороби Альцгеймера?

Бактерії захворювань пародонту – нова ціль для лікування хвороби Альцгеймера?

Нові дослідження демонструють, що пероральний експериментальний препарат атузагінстат, спрямований на бактерії, які викликають захворювання ясен, може запропонувати «нову парадигму лікування» для легкої та помірної хвороби Альцгеймера.

Результати дослідження фази 2/3 GAIN атузагінстату, націленого на бактерії Porphyromonas gingivalis, що асоційовані з гінгівітом і пародонтитом, свідчать про те, що патоген є «потенційним драйвером» хвороби Альцгеймера.

«Ми продемонстрували ефективність та безпеку нашого препарату в пацієнтів із легкою та середньою тяжкістю хвороби Альцгеймера, які інфіковані Porphyromonas gingivalis, і ми думаємо, що знайшли оптимальну дозу», – зазначив головний дослідник, доктор Майкл Дж. Детке, який також є очільником медичної служби біофармацевтичної компанії Кортексім (Cortexyme Inc), що розробила атузагінстат.

Попередні дослідження пов’язували захворювання пародонту з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера. Зокрема, люди з важкою формою захворювання ясен протягом 6 місяців продемонстрували зниження на 6 балів за шкалою оцінки когнітивних порушень ADAS-Cog, натомість у пацієнтів із легким або відсутнім захворюванням пародонту було зафіксовано зниження лише на 1 бал.

Porphyromonas gingivalis потрапляє всередину клітин і використовує білки як джерело енергії замість цукру або вуглеводів. Бактерії виділяють протеази під назвою гінгіпаїни, які «подрібнюють» білки на фрагменти, що забезпечують енергією. Атузагінстат призначений для припинення пошкодження протеазою гінгіпаїну шляхом переривання живлення бактерій.

Дослідження GAIN включало 643 загалом здорових пацієнтів віком від 55 до 80 років (середній вік 69 років) із легкою та помірною хворобою Альцгеймера.

Усі учасники були випадковим чином розподілені на прийом плацебо або низької дози (40 мг двічі на день) чи високої дози (80 мг двічі на день) атузагінстату протягом 48 тижнів.

На додаток до стандартних когнітивних результатів дослідники оцінили біомаркери Porphyromonas gingivalis у слині, крові та спинномозковій рідині.

Двома основними кінцевими точками були бали за показниками ADAS-Cog та ADCS-ADL, але жоден із цих результатів не був значущим у загальній когорті. Проте, коли вчені досліджували лише учасників із серйозною інфекцією Porphyromonas gingivalis, було виявлено кореляцію між зниженням кількості бактерій та кращим клінічним результатом, зокрема, сповільненням когнітивного спаду.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/963574?src