Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Використання соціальних мереж може викликати депресію у дорослих

1 грудня, 2021

Використання соціальних мереж може викликати депресію у дорослих

Використання соціальних мереж може викликати депресію у дорослих

Причетність підлітків до соціальних медіа часто асоціюють із негативними емоціями та пригніченим настроєм. Але дорослі також можуть відчувати депресію через використання соціальних мереж, припускає нове дослідження, результати якого опубліковано у виданні «JAMA Network Open».

«Використання соціальних мереж пов’язано з підвищеною тривожністю і депресією, а також погіршенням самопочуття у підлітків і молодих людей, але подібні асоціації у літніх людей вивчені недостатньо», – зазначають дослідники із Массачусетської лікарні загального профілю (США).

Аби вивчити зв’язок між використанням соціальних мереж і симптомами депресії у дорослих осіб, дослідники переглянули дані 13 хвиль щомісячного інтернет-опитування із травня 2020 р. по травень 2021 р.

Було проаналізовано відповіді 5395 осіб віком від 18 років і старше (середній вік 56 років). Учасники дослідження мали мінімальні симптоми депресії або взагалі не мали їх на початковому етапі відповідно до оцінок опитувальника пацієнта про стан здоров’я (Patient Health Questionnaire, PHQ-9), що є шкалою самооцінки депресії із дев’яти пунктів.

Загалом, 8,9 % респондентів повідомили про погіршення показника PHQ-9 на 5 або більше балів під час подальшого опитування. Учасники, які повідомили про використання соціальних мереж Snapchat, Facebook або TikTok, значно частіше заявляли про посилення симптомів депресії в порівнянні з тими, хто не використовував соціальні мережі. Повністю скоригований коефіцієнт шансів був найбільшим для Snapchat (1,53), за ним слідували Facebook (1,42) і TikTok (1,39).

Коли результати додатково стратифікували за віком, виявилося, що використання TikTok і Snapchat було пов’язано із симптомами депресії у людей віком 35 років і старше. Натомість для Facebook картина була протилежною: використання соцмережі асоціювалося з депресивними симптомами в осіб молодше 35 років.

Дослідники відзначили, що зв’язок між посиленням симптомів депресії та використанням певних платформ соціальних медіа не вплинув на базові соціальні контакти чи спілкування віч-на-віч.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/963559?src