Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Десятихвилинна пробіжка прискорює роботу мозку та покращує настрій

8 грудня, 2021

Десятихвилинна пробіжка прискорює роботу мозку та покращує настрій

Десятихвилинна пробіжка прискорює роботу мозку та покращує настрій

Біг може бути корисним для покращення психічного здоров’я. Такий висновок зробили дослідники із Цукубського університету (Японія). Вони виявили, що лише десять хвилин бігу помірної інтенсивності збільшують місцевий приплив крові до різних локусів двосторонньої префронтальної кори – частини мозку, яка відіграє важливу роль у контролі настрою та виконавчих функцій. Отримані результати можуть сприяти розробці ширшого спектра рекомендацій щодо покращення психічного здоров’я.

«Враховуючи ступінь виконавчого контролю, необхідного для координації рівноваги та руху під час бігу, логічно припустити, що активацію нейронів у префронтальній корі буде посилено, а інші функції в цій області отримають користь від збільшення ресурсів мозку», – зазначають дослідники.

Щоб перевірити свою гіпотезу, дослідницька група скористалася добре відомим тестом Струпа «колір-слово» та зібрала дані про гемодинамічні зміни, пов’язані з мозковою активністю, під час виконання учасниками запропонованих завдань. Наприклад, в одному завданні відображалася неконгруентна інформація, а саме: слово «червоний» було написано зеленим кольором, і учаснику треба було назвати колір, а не прочитати слово. Для цього мозок повинен обробляти обидва набори інформації та пригнічувати сторонню інформацію.

Результати продемонстрували, що після десяти хвилин бігу середньої інтенсивності спостерігалося значне скорочення часу ефекту інтерференції Струпа (затримка реакції при читанні слів). Крім того, двостороння префронтальна активація значно збільшилася під час виконання завдання Струпа. Після бігу учасники повідомили, що у них кращий настрій.

Результати дослідження щодо покращення настрою та когнітивних функцій демонструють потенційні переваги фізичних вправ при різних станах, включаючи користь для психічного здоров’я.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211206113037.htm