Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Йога демонструє ефективність при рецидивному вазовагальному синкопе

13 грудня, 2021

Йога демонструє ефективність при рецидивному вазовагальному синкопе

Йога демонструє ефективність при рецидивному вазовагальному синкопе

Нові дослідження показують, що йога, додана до традиційної терапії вазовагального синкопе (стан, коли пацієнти втрачають свідомість після раптового падіння частоти серцевих скорочень та артеріального тиску), може зменшити симптоми та покращити якість життя.

Нещодавні випробування показали деяку ефективність йоги при захворюваннях вегетативного дисбалансу, передбачаючи можливе використання при вазовагальному синкопе. Щоб з’ясувати це, дослідники зі Всеіндійського інституту медичних наук Нью-Делі (Індія) набрали дорослих віком від 15 до 70 років, у яких був позитивний тест нахилу голови вгору і як мінімум два епізоди непритомності або переднепритомності протягом 3 місяців до включення. Також умовою включення у дослідження було бажання займатися йогою. Пацієнти зі структурним захворюванням серця, гіпертензією та основними неврологічними розладами не були включені у дослідження.

Учасники, які практикують йогу, повідомили про поліпшення симптомів вазовагального синкопе вже через 6 тижнів зі зменшенням на 1,82 випадки за 12 місяців. До кінця випробування всі, хто займався йогою, також продемонстрували значно покращені показники якості життя.

Автори відзначають, що вазовагальна непритомність – поширений і не дуже небезпечний для життя стан, але, враховуючи тяжкість та частоту рецидивів, він може призвести до значного погіршення якості життя пацієнта. При цьому наявні методи лікування зазвичай не є надто ефективними.

Як повідомив автор дослідження, доктор медицини Гаутам Шарма, йога як додаткова терапія при вазовагальному синкопе перевершує медикаментозну терапію щодо зменшення синкопальних та пресинкопальних явищ та покращення якості життя.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/964644