Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Ліки від хвороби Паркінсона: з’явились нові перспективи

13 грудня, 2021

Ліки від хвороби Паркінсона: з’явились нові перспективи

Ліки від хвороби Паркінсона: з’явились нові перспективи

Молекула, яка є перспективною для запобігання хвороби Паркінсона, була вдосконалена вченими з Університету Бата (Великобританія).

Професор Джоді Мейсон із Департаменту біології та біохімії, який очолював дослідження, зазначив, що сьогодні наявні лише лікарські засоби для симптоматичного лікування хвороби Паркінсона, але з’явилися великі сподівання на розробку препарату, який зможе повернути людям здоров’я ще до появи симптомів цього нейродегенеративного захворювання.

Хвороба Паркінсона характеризується тим, що у клітинах мозку специфічний білок альфа-синуклеїн «неправильно згортається», агрегується та перестає нормально функціонувати. Після неправильного згортання він накопичується у великих масах, відомих як тільця Леві. Ці маси складаються з агрегатів альфа-синуклеїну, які токсичні для клітин мозку, що продукують дофамін, спричиняючи їхню загибель. Саме це падіння рівнів дофаміну викликає симптоми хвороби Паркінсона.

У спробах націлити та «детоксифікувати» альфа-синуклеїн-індуковану нейродегенерацію, вчені проаналізували велику бібліотеку пептидів, щоб знайти кращого кандидата для запобігання неправильному згортанню альфа-синуклеїну.

Із 209 952 пептидів пептид 4554W виявився найбільш перспективним у пригніченні агрегації альфа-синуклеїну в токсичні форми в експериментах на живих клітинах.

У своїй останній роботі група вчених змінила пептид 4554W, щоб оптимізувати його функцію. Нова версія молекули – 4654W (N6A) – містить дві модифікації вихідної амінокислотної послідовності та є набагато ефективнішою у зниженні неправильного укладання, агрегації та токсичності альфа-синуклеїну.

Вчені сподіваються, що це дослідження не тільки призведе до розробки нових методів лікування, щоб запобігти хворобі Паркінсона та деменції з тільцями Леві, але також розкриє фундаментальні механізми самого захворювання.

Дослідження також має значення для хвороби Альцгеймера, діабету 2 типу та інших серйозних захворювань людини, симптоми яких викликані неправильним згортанням білка.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5885-are-scientists-homing-in-on-a-cure-for-parkinson-s-disease