Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Штучний інтелект може точно спрогнозувати, у кого розвинеться деменція через два роки

20 грудня, 2021

Штучний інтелект може точно спрогнозувати, у кого розвинеться деменція через два роки

Штучний інтелект може точно спрогнозувати, у кого розвинеться деменція через два роки

Штучний інтелект із точністю до 92 % може передбачити, в яких людей, які відвідують лікаря із приводу розладів пам’яті, протягом двох років розвинеться деменція.

Дослідники з Ексетерського університету (Великобританія) проаналізували дані осіб, які відвідували мережу 30 клінік пам’яті Національного координаційного центру хвороби Альцгеймера у США. На початку дослідження в учасників не було деменції, хоча багато хто скаржився на проблеми із пам’яттю або іншими функціями мозку.

У період дослідження з 2005 по 2015 р. кожен десятий відвідувач (1568 осіб) отримав новий діагноз деменції протягом двох років після відвідування клініки пам’яті. Дослідження показало, що форма штучного інтелекту, яка називається машинним навчанням, може передбачити ці нові випадки деменції з точністю до 92 %, тобто набагато точніше, ніж два наявні альтернативні методи дослідження.

Вчені також вперше виявили, що близько 8 % (130 випадків) діагнозів деменції були поставлені помилково, оскільки їх згодом скасували. Моделі машинного навчання точно ідентифікували понад 80 % цих суперечливих діагнозів. Таким чином, штучний інтелект може не тільки передбачити, кому буде поставлено діагноз деменції, але й також підвищити точність цих діагнозів.

Дослідники виявили, що штучний інтелект працює ефективно, використовуючи інформацію про пацієнтів, яка зазвичай доступна у клініці (пам’ять, функції мозку, результати когнітивних тестів, певні фактори способу життя тощо). Команда вчених планує провести подальші дослідження, щоб оцінити практичне використання методу машинного навчання у клініках і можливість його впровадження для покращення діагностики та лікування деменції.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211216145926.htm