Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Чи може бактерія з моторошною репутацією запропонувати новий спосіб вгамувати біль?

24 грудня, 2021

Чи може бактерія з моторошною репутацією запропонувати новий спосіб вгамувати біль?

Чи може бактерія з моторошною репутацією запропонувати новий спосіб вгамувати біль?

Дослідження показує, що смертельний токсин сибірської виразки блокує різні види болю у мишей.

Бактерія Bacillus anthracis має моторошну репутацію та навіть використовувалась як біологічна зброя. Широко відомо, що етіологічний агент сибірки викликає серйозні інфекції легенів та жахливі, хоча й безболісні ураження шкіри у худоби і людей.

Результати нового дослідження під керівництвом вчених із Гарвардської медичної школи (США) свідчать про те, що страшний мікроб також має несподіваний корисний потенціал, а саме – один із його токсинів може вгамовувати різні види болю у тварин.

За даними дослідження, цей специфічний токсин сибірської виразки впливає на зміну сигналізації в клітинах, що відчувають біль, і при цілеспрямованій доставці в нейрони центральної та периферичної нервової системи може запропонувати полегшення тваринам, які страждають.

Отримані результати можуть допомогти розробити терапію, яка вибірково спрямована в клітини, що відчувають біль, без широкого системного впливу на кшталт опіоїдів та інших знеболювальних засобів.

На думку дослідників, молекулярна платформа з використанням бактеріального токсину для доставки речовин у нейрони та модуляції їхньої функції являє собою новий спосіб націлення на нейрони, що опосередковують біль.

«Потреба в розширенні поточного терапевтичного арсеналу для лікування болю залишається гострою. Опіоїди залишаються найефективнішими знеболювальними засобами, але вони мають небезпечні побічні ефекти, зокрема, змінюють систему винагороди мозку, що викликає сильну залежність, а також пригнічують дихання, що може бути фатальним. Отже, існує велика клінічна потреба у розробці неопіоїдних методів лікування болю, які не викликають звикання, але ефективні для його приглушення, – зазначає перша авторка дослідження Ніколь Янг. – Наші спроби показують, що однією з таких стратегій, принаймні експериментально, може бути специфічне націлення на больові нейрони за допомогою бактеріального токсину сибірки».

Водночас дослідники попереджають, що наразі цей підхід залишається суто експериментальним і все ще потребує перевірки та додаткового доопрацювання в інших дослідженнях на тваринах і, зрештою, на людях.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211220120629.htm