Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Вплив формальдегіду на робочому місці пов’язаний із когнітивними проблемами у майбутньому

28 грудня, 2021

Вплив формальдегіду на робочому місці пов’язаний із когнітивними проблемами у майбутньому

Вплив формальдегіду на робочому місці пов’язаний із когнітивними проблемами у майбутньому

На різних робочих місцях люди зазнають впливу формальдегіду, газу з різким запахом, який використовується у виробництві деревини та хімічних виробів, пластмас тощо. Нове дослідження вчених з Університету Монпельє (Франція) демонструє, що тривалий вплив формальдегіду під час роботи може бути пов’язаний із когнітивними порушеннями.

У дослідженні взяли участь 75 322 людини у Франції із середнім віком 58 років. Із них 8 %, або 6026 осіб, піддавалися впливу формальдегіду протягом свого трудового життя (медсестри, доглядальники, медичні техніки, робітники текстильної, хімічної та металургійної промисловості, столяри, прибиральники).

Учасники були розділені на три групи за роками впливу формальдегіду: низький – ≤ 6 років, середній – від 7 до 21 року, високий – ≥ 22 років. Учасники також були розділені на три групи відповідно до їх кумулятивної експозиції, яка являє собою загальну кількість формальдегіду, впливу якого людина зазнає протягом свого життя на основі ймовірності, інтенсивності та частоти.

Когнітивну функцію вимірювали за допомогою семи загальних тестів запам’ятовування слів, пам’яті, уваги, міркування та інших навичок мислення, щоб оцінити кожну область та отримати глобальний когнітивний бал.

Було виявлено, що люди, які зазнавали впливу формальдегіду на роботі, мали в середньому на 17 % вищий ризик розвитку проблем із мисленням і пам’яттю в порівнянні з тими, хто не стикався з цією речовиною. Це було вірно для кожного типу когнітивних функцій, які перевіряли дослідники.

«Ми знаємо, що вплив формальдегіду пов’язаний із деякими видами раку, і наші результати свідчать про те, що вплив низьких кількостей формальдегіду також може бути пов’язаний із погіршенням когнітивних функцій», – зазначає авторка дослідження Ноемі Летельє. Вона додала, що люди, які зазнають впливу формальдегіду на робочому місці, можливо, захочуть вжити запобіжних заходів, а компанії, можливо, захочуть зменшити вплив небезпечних хімічних речовин на працівників.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211222185426.htm