Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Деменцію можна зупинити завдяки комбінації рифампіцину та ресвератролу

30 грудня, 2021

Деменцію можна зупинити завдяки комбінації рифампіцину та ресвератролу

Деменцію можна зупинити завдяки комбінації рифампіцину та ресвератролу

Кількість людей із деменцією збільшується в усьому світі, при цьому деякі джерела прогнозують подвоєння числа таких пацієнтів кожні 20 років. Однак ефективного лікування хвороби досі немає. Останні дослідження показали, що аномалії починають з’являтися в мозку пацієнтів із деменцією більш ніж за 20 років до початку захворювання. Вважається, що деменція виникає, коли білки (β-амілоїд, тау-білок та α-синуклеїн) накопичуються в мозку і утворюють олігомери.

Дослідницька група з Департаменту трансляційної нейронауки Вищої школи медицини Університету Осаки (Японія) раніше продемонструвала в дослідженні на мишах, що антибіотик рифампіцин видаляє олігомери з мозку і покращує когнітивні функції. Однак застосування препарату пов’язано з такими побічними ефектами, як ураження печінки. Своєю чергою, ресвератрол, природний антиоксидант, що міститься в рослинах, використовується як добавка в країнах Європи та США. Отже, вчені вирішили мінімізувати негативні побічні ефекти рифампіцину за допомогою гепатопротекторної дії ресвератролу.

Дослідницька група вводила фіксовану дозу комбінації рифампіцину та ресвератролу інтраназально п’ять днів на тиждень протягом чотирьох тижнів на моделях хвороби Альцгеймера, лобно-скроневої деменції і деменції з тільцями Леві та спостерігала за когнітивними функціями й патологією мозку.

Комбінація рифампіцину та ресвератролу значно покращувала когнітивну функцію мишей, гальмувала накопичення олігомерів і відновлювала рівень пресинаптичного білка синаптофізину. Крім того, рівень печінкових ферментів у крові, що є маркером ураження органу, який зазвичай підвищується при застосуванні рифампіцину, залишався нормальним. Також у гіпокампі спостерігали підвищення рівня експресії нейротрофічного фактора головного мозку, що зазвичай не спостерігається при застосуванні лише рифампіцину. Ці результати свідчать про те, що фіксована комбінація рифампіцину з ресвератролом перевершує рифампіцин окремо як за показниками безпеки, так і ефективності.

Вивчаючи нові терапевтичні цілі, автори дослідження сподіваються діагностувати деменцію та запобігати їй ще до того, як нейрони почнуть вмирати.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5899-stopping-dementia-at-the-nose-with-combination-of-rifampicin-and-resveratrol