Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Американська академія неврології оновила рекомендації з лікування больової форми діабетичної нейропатії

6 січня, 2022

Американська академія неврології оновила рекомендації з лікування больової форми діабетичної нейропатії

Американська академія неврології оновила рекомендації з лікування больової форми діабетичної нейропатії

Американська академія неврології (AAN) оновила рекомендації з лікування больової форми діабетичної нейропатії. Група експертів зазначає, що понад 16 % людей із цукровим діабетом страждають від больової діабетичної нейропатії, яка часто залишається нерозпізнаною та не лікується.

Це оновлена настанова AAN 2011 року схвалена Американською асоціацією нейром’язової та електродіагностичної медицини.

Щоб оновити настанову, експертна група переглянула дані понад 100 рандомізованих контрольованих досліджень, опублікованих із січня 2008 року по квітень 2020 року.

«Ці рекомендації мають на меті допомогти неврологам та іншим лікарям надати найякіснішу допомогу пацієнтам на основі останніх доказів», – сказав автор рекомендацій Брайан Каллаган, доктор медицини Мічиганського університету в Анн-Арборі (США).

Зокрема, перш ніж призначати лікування, медичні працівники повинні визначити, чи є у пацієнта також проблеми із настроєм або сном, оскільки вони можуть вплинути на сприйняття болю.

Керівництво рекомендує клініцистам оцінювати пацієнтів із цукровим діабетом на предмет периферичного нейропатичного болю та його впливу на їхню функцію і якість життя.

Не рекомендується призначати опіоїди для лікування больової форми діабетичної нейропатії, оскільки вони не тільки несуть ризики, але й немає вагомих доказів щодо їх ефективності у довгостроковій перспективі.

Керівництво рекомендує запропонувати один із чотирьох класів пероральних препаратів, які визнані ефективними для лікування нейропатичного болю: трициклічні антидепресанти (амітриптилін, нортриптилін, іміпрамін); інгібітори зворотного захоплення серотоніну-норадреналіну (дулоксетин, венлафаксин, десвенлафаксин); габапентиноїди (габапентин, прегабалін) та/або блокатори натрієвих каналів (карбамазепін, окскарбазепін, ламотриджин, лакозамід). Зазначається, що усі чотири класи препаратів мають «порівнянні розміри ефекту трохи більше або трохи менше граничного значення для середнього розміру ефекту».

Якщо початковий препарат не забезпечує суттєвого поліпшення болю або викликає значні побічні ефекти, рекомендується випробування іншого препарату з іншого класу.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/965973