Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Стент із лікарським покриттям перспективний при внутрішньочерепному атеросклерозі

11 січня, 2022

Стент із лікарським покриттям перспективний при внутрішньочерепному атеросклерозі

Стент із лікарським покриттям перспективний при внутрішньочерепному атеросклерозі

Інтерес до стентування для лікування симптоматичного внутрішньочерепного атеросклерозу високого ступеня тяжкості може відновитися після результатів нового дослідження вчених Каліфорнійського університету (США), яке показало нижчу частоту рестенозу стента та рецидиву інсульту при використанні стента з лікарським розчином.

У двох попередніх ключових дослідженнях – SAMMPRIS і VISSIT – було виявлено, що внутрішньочерепне стентування за допомогою голого металевого стента є гіршим за медичне лікування з огляду більш високого рівня ускладнень. Нинішнє випробування NOVA було проведено для вирішення цієї проблеми за допомогою стента, який виділяє лікарський засіб.

У дослідженні, що проводилося в Китаї, взяли участь 263 пацієнти із симптоматичним внутрішньочерепним атеросклерозом високого ступеня тяжкості, які були рандомізовані для отримання стента з лікарським розчином або голого металевого стента.

Первинною кінцевою точкою ефективності був рестеноз стента протягом 1 року, що визначався як стеноз, який перевищував 50 % діаметра просвіту всередині або безпосередньо поруч з імплантованим стентом. Це відбулося у 9,5 % осіб у групі стентів із лікарським засобом проти 30,2 % осіб у групі металевих стентів.

Суттєвої різниці у частоті будь-якого інсульту або смерті протягом 30 днів між двома групами не спостерігалося. Натомість у групі стентів із лікарським покриттям також спостерігалася значно нижча частота рецидивів ішемічного інсульту із 31 дня до 1 року: 0,8 % проти 6,9 % у групі стентів без покриття.

Наступним кроком вчених буде випробування, в якому стент із лікарським покриттям порівнюватиметься з агресивною медикаментозною терапією.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966274?src=