Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Вірус Епштейна-Барр є ймовірною провідною причиною розсіяного склерозу

18 січня, 2022

Вірус Епштейна-Барр є ймовірною провідною причиною розсіяного склерозу

Вірус Епштейна-Барр є ймовірною провідною причиною розсіяного склерозу

Вірус Епштейна-Барр є ймовірною причиною розсіяного склерозу, що підтверджують нові дані вчених Гарвардського університету (США).

Це дослідження є першим, що надає переконливі докази причинно-наслідкового зв’язку між вірусом Епштейна-Барр та розсіяним склерозом. Дослідники виявили, що ризик розвитку розсіяного склерозу збільшився у 32 рази після інфікування.

Вчені використовували зразки крові військовослужбовців для визначення зв’язку між інфікуванням вірусом Епштейна-Барр та розсіяним склерозом за 20-річний період із 1993 по 2013 рік.

Дослідники обстежили 801 пацієнта із розсіяним склерозом та 1566 осіб без зазначеного захворювання. Вік більшості людей на момент першого забору крові був менший 20 років. Поява симптомів у тих, у кого розвинувся розсіяний склероз, відбулася в середньому через 10 років після отримання першого зразка.

Лише один із 801 пацієнта із розсіяним склерозом не мав серологічних ознак вірусу Епштейна-Барр. Дослідники зазначають, що ця людина могла бути інфікована вірусом після останнього забору крові або отримала помилковий діагноз.

Дослідження було опубліковано в інтернеті в журналі «Science».

«Інфікування вірусом Епштейна-Барр передувало не тільки появі симптомів, але й часу перших виявлених патологічних механізмів, що лежать в основі розсіяного склерозу», – зазначають дослідники.

«Переважна думка полягала у тому, що розсіяний склероз є автоімунним захворюванням невідомої етіології. Тепер ми знаємо, що розсіяний склероз – це ускладнення вірусної інфекції, – сказав головний дослідник Альберто Ашеріо, доктор медичних наук, професор епідеміології Гарвардської школи громадського здоров’я. – Маючи ці знання, – додав він, – ми можемо перенаправити дослідження на пошук противірусних препаратів для лікування хвороби».

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966604