Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Наслідки струсу мозку підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера

19 січня, 2022

Наслідки струсу мозку підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера

Наслідки струсу мозку підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера

Посттравматична амнезія та хронічні судинні ураження, спричинені черепно-мозковою травмою, пов’язані з підвищеним ризиком хвороби Альцгеймера.

Використовуючи медичні записи та дані медичного страхування, фахівці Монреальського реабілітаційного інституту (Канада) виявили 5642 пацієнти з черепно-мозковою травмою, які надійшли до третинного травматологічного центру за 12-річний період (із 2000 по 2012 рік). Черепно-мозкові травми, більшість з яких легкі, були результатом дорожньо-транспортних пригод, падінь, нападів та нещасних випадків, пов’язаних зі спортом.

Поточний аналіз включав 30 пацієнтів із черепно-мозковою травмою, у яких розвинулася деменція при хворобі Альцгеймера, і 80 осіб, у яких не було деменції та які виступали як контрольна група.

У пацієнтів із деменцією середній вік при травмі становив 58,3 років порівняно із 70,4 років у контрольній групі. Середній час до встановлення діагнозу деменції після травми становив 3,3 роки.

Серед досліджуваної популяції у 25,5 % осіб було діагностовано посттравматичну амнезію, для якої характерні сплутаність свідомості та дезорієнтація; 16,7 % мали в анамнезі хоча б одну черепно-мозкову травму (початкове сканування показало ураження судин та атрофію у 23,6 % та 27,6 % пацієнтів відповідно).

Також було зафіксовано цукровий діабет (19,4 %), артеріальну гіпертензію (55,5 %), дисліпідемію (37 %) та ішемічну хворобу серця (25,0 %). Жоден із учасників не мав у анамнезі захворювання периферичних артерій.

Результати показали, що наявність посттравматичної амнезії або судинних уражень при нейровізуалізації у пацієнтів із черепно-мозковою травмою була асоційована із майже чотириразовим збільшенням ризику хвороби Альцгеймера.

Ймовірність розвитку деменції при хворобі Альцгеймера була вищою для тих, у кого було виявлено ураження судин на нейровізуалізації. Дослідники зазначили, що деякі пацієнти із тяжкою черепно-мозковою травмою мали схильність до ризику розвитку деменції.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966729