Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Кетамін – «інтригуюча нова терапія» від алкоголізму?

27 січня, 2022

Кетамін – «інтригуюча нова терапія» від алкоголізму?

Кетамін – «інтригуюча нова терапія» від алкоголізму?

Депресивні симптоми часто зустрічаються у пацієнтів, які отримують лікування від алкоголізму, та збільшують ризик рецидиву.

Три щотижневі інфузії дисоціативного анестетика кетаміну в поєднанні із психологічною терапією можуть допомогти дотримуватися помірності пацієнтам із розладом, пов’язаним із вживанням алкоголю. Принаймні про це свідчать попередні результати фази 2 подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження, які продемонстрували, що кетамін добре переноситься і порівняно із плацебо пов’язаний із більшою кількістю днів утримання від алкоголю протягом 6 місяців.

«Кетамін у поєднанні із психологічною терапією може бути новим доволі нетривалим лікуванням, яке має тривалий ефект при розладах, пов’язаних із вживанням алкоголю», – зазначила Селія Морган, професорка психофармакології Ексетерського університету (Великобританія).

Дослідники зазначають, що застосування кетаміну може допомагати не зловживати алкоголем, тимчасово полегшуючи депресивні симптоми протягом періоду високого ризику рецидиву – кількох тижнів після детоксикації.

Кетамін також може забезпечити тимчасове прискорення синаптогенезу та нейрогенезу, що може сприяти швидшому впровадженню психологічних методів лікування та нових стратегій управління алкогольною залежністю.

Усі учасники повинні були утримуватися від вживання алкоголю не менше ніж за 24 години до початку випробування. При 6-місячному спостереженні прийом кетаміну асоціювався зі значною кількістю днів утримання від алкоголю. Найсуттєвіше збільшення загальної кількості днів без алкоголю відбулося у групі, яка отримувала кетамін у поєднанні із психологічною терапією, порівняно з групою, яка отримувала фізіологічний розчин. Водночас не було суттєвої різниці у частоті рецидивів між групами кетаміну та плацебо. У жодного учасника не було зареєстровано серйозних побічних ефектів.

«Те, що кетамін може зменшити як вживання алкоголю, так і депресію при розладах, пов’язаних із алкоголем, є терапевтично обнадійливим, – пишуть дослідники. – Хоча визнається чіткий зв’язок між депресією та алкоголізмом, наркологічні та психіатричні служби все ще намагаються задовольнити потреби пацієнтів із подвійним діагнозом, тому кетамін може бути рішенням цієї давньої супутньої патології», – додають вони.

«Кетамін продовжує залишатися інтригуючою новою терапією для різних психічних захворювань. На жаль, дослідження не показало жодної різниці в частоті рецидивів алкоголю, хоча поліпшення у дні утримання, безумовно, заслуговує на увагу», – прокоментував результати дослідження керівник клінічної служби Інституту наркології Маунт-Сінай (США) Тімоті Бреннан.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967220?src=#vp_2