Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Визначено новий маркер прогнозу при інсульті

1 лютого, 2022

Визначено новий маркер прогнозу при інсульті

Визначено новий маркер прогнозу при інсульті

Вторинне пошкодження тканини мозку внаслідок ішемічного інсульту може бути результатом набряку мозку, запалення або пошкодження нейронів, що призводить до змін у сироваткових метаболітах амінокислот, вважають фахівці з госпіталю Beijing Tiantan (Китай).

Відомо, що глутамат є нейротоксичним, і у попередніх дослідженнях було виявлено його підвищені рівні у пацієнтів з інсультом. Таурин є нейропротекторною амінокислотою і може модулювати нейротоксичні ефекти глутамату.

У новому дослідженні 48 пацієнтів щонайменше через 14 днів після ішемічного інсульту були розділені на дві групи, розрізнені за оцінкою повсякденної діяльності за індексом Бартеля (BI): група з хорошим прогнозом (BI > 60) і група з поганим прогнозом (BI) ≤ 60). В якості контролю використовували аналогічну кількість здорових учасників. Були відібрані зразки крові натще, а значення амінокислот у сироватці крові вимірювалися у всіх учасників щотижня протягом 5 тижнів.

Аналіз амінокислотних профілів пацієнтів із реконвалесцентним інсультом та здорових учасників виявив суттєві відмінності між двома групами. У хворих на інсульт рівень фосфосерину, глутамінової кислоти, ізолейцину, лейцину, фенілаланіну, аргініну та проліну був підвищений, а рівень таурину, цистину, метіоніну, β-аланіну та гістидину знижений порівняно з контрольною групою, що свідчить про високу діагностичну ефективність амінокислот.

Автори стверджують, що значення співвідношення таурину / глутамінової кислоти у групі з хорошим прогнозом значно зросло протягом 5-тижневого періоду дослідження, тоді як відповідний показник у групі з поганим прогнозом суттєво не змінився. 

На думку вчених, рівень таурину / глутамінової кислоти можна використовувати як потенційний маркер прогнозу при ішемічному інсульті. Пацієнти-реконвалесценти з коефіцієнтом > 0,79 можуть вважатися такими, які мають хороший прогноз.

Загалом, дослідження метаболічних змін, які відбуваються при інсульті, та визначення маркерів прогнозу інсульту можуть допомогти оптимізувати догляд за пацієнтами та сприяти ефективному розподілу ресурсів охорони здоров’я.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967494?src