Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Як генеруються та блокуються больові сигнали при мігрені

4 лютого, 2022

Як генеруються та блокуються больові сигнали при мігрені

Як генеруються та блокуються больові сигнали при мігрені

Міжнародна група дослідників виявила, що шваннівські клітини, яких багато в периферичній нервовій системі та які створюють захисну оболонку навколо нервових волокон, відіграють важливу роль у виникненні болю при мігрені.

Дослідження, проведене на мишах і шваннівських клітинах людини, ілюструє, як біль передається зсередини шваннівських клітин, а також пропонує кілька способів блокування цієї передачі сигналів, забезпечуючи потенційні мішені для нових методів лікування мігрені.

Від мігрені страждає понад 15 % дорослого населення, причому жінки вдвічі частіше, ніж чоловіки, відчувають ці сильні головні болі. Відомо, що пептид, споріднений із геном кальцитоніну (CGRP), невеликий білок у нервовій системі, відіграє важливу роль у виникненні болю при мігрені.

«Хоча CGRP був пов’язаний із болем при мігрені, те, як він спричиняє біль, було предметом суперечок у науковому співтоваристві. Успіх моноклональних антитіл, націлених на CGRP або його рецептор при мігрені, та погана здатність антитіл проникати через гематоенцефалічний бар’єр дозволяють припустити, що CGRP викликає біль на периферії, а не у мозку», – зазначив професор Нью-Йоркського університету Найджел Баннетт.

У нормальних мишей введення CGRP зробило лицьову ділянку дуже чутливою, що свідчить про біль при мігрені. Однак у мишей, у яких у шваннівських клітинах немає рецептора CGRP, цей білок не викликав болю. У другому експерименті дослідники вводили капсаїцин, що активує іонний канал під назвою TRPV1, який вивільняє CGRP і зазвичай спричиняє біль. Але капсаїцин не викликав мігренеподібного болю в мишей, у яких відсутній рецептор CGRP у шваннівських клітинах, що також підтверджує ідею про те, що рецептор CGRP у клітинах Шванна відіграє критичну роль у мігренозному болі.

«Хоча роль CGRP у болю при мігрені добре відома, наше дослідження є першим, у якому шваннівські клітини пов’язані з болем при мігрені. Воно пропонує потенційно нові підходи до лікування мігрені, що ґрунтуються на нашому глибшому розумінні механізму передачі болю», – сказав Н. Баннет.

 

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220203083601.htm