Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Індекс гірифікації – новий біомаркер великого депресивного розладу

5 липня, 2023

Індекс гірифікації – новий біомаркер великого депресивного розладу

Індекс гірифікації – новий біомаркер великого депресивного розладу

Великий депресивний розлад (ВДР) – це складна та виснажлива хвороба, яка є предметом інтенсивних медичних експериментів. Попередні дослідження виявили зв’язок між патологією і аномальним згортанням кори головного мозку, але надійність цього фізіологічного показника залишалася недоведеною. Дослідження, опубліковане в Psychological Medicine науковцями з Кореї, повідомляє про успішну ідентифікацію біомаркера на основі нейровізуалізації, який міг би революціонізувати діагностику хвороби.

На вигляд зовнішній шар людського мозку, який називається корою, являє собою лабіринт тканинних складок. Вершини або рельєфні поверхні цих складок, звивини, відіграють важливу роль у належному функціонуванні мозку. Неправильна гірифікація — або розвиток звивин — пов’язана з різними неврологічними розладами, одним із яких є ВДР.

Локальний індекс гірифікації (LGI) — це вимірювання складчастості кори головного мозку, отримане за допомогою сканування мозку як співвідношення викривлених і згладжених поверхонь кори в досліджуваній ділянці. У цій розвідці вчені порівнювали значення LGI для коркових зон мозку пацієнтів із ВДР із показниками здорових людей. Дані нейровізуалізації, використані для порівняння та аналізу обох груп, були отримані за допомогою магнітно-резонансної томографії. У хворих із ВДР виявили гіпогірифікацію — стан, що характеризується зменшенням кортикального згортання в порівнянні зі здоровими людьми. Пацієнти із ВДР показали значно нижчі значення LGI у 7 із 66 оцінених областей кори (в обох півкулях мозку), які включали префронтальну кору, передню поясну кору, острівець і кілька скроневих і тім’яних ділянок. Ці зони впливають на емоційну регуляцію. Це означає, що аномальні схеми згортання кори можуть бути пов’язані з дисфункцією нейронних ланцюгів, залучених до емоційної регуляції, сприяючи патофізіології ВДР. Крім того, дослідники зазначили, що клінічні характеристики хвороби, включаючи рецидиви та тривалість захворювання пацієнтів, були пов’язані зі збільшенням звивин в кількох потиличних і скроневих областях кори.

Джерело: https://www.korea.ac.kr/user/boardList.do?boardId=477557&siteId=en&page=1&id=en_060106000000&boardSeq=495792&command=albumView