Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Череп – новий союзник у боротьбі із хворобами мозку

11 серпня, 2023

Череп – новий союзник у боротьбі із хворобами мозку

Череп – новий союзник у боротьбі із хворобами мозку

Хвороба Альцгеймера, інсульт, розсіяний склероз та інші неврологічні захворювання спричиняють серйозні пошкодження через нейрозапалення, опосередковане імунними клітинами. Управління цим запаленням становить серйозну медичну проблему, оскільки мозок захищений черепом і додатковими мембранами, які роблять його менш доступним для підходів до лікування.

Раніше вчені виявили шляхи, що йдуть від кісткового мозку черепа до мозку і забезпечують рух імунних клітин. Нові ж дослідження показали, що клітини в кістковому мозку черепа унікальні за своїм складом і реакцією на захворювання. Ці відкриття дають нові можливості для діагностики та лікування неврологічних захворювань і революціонізують моніторинг здоров’я мозку в майбутньому за допомогою неінвазивної візуалізації черепа.

Залишаючи традиційне розуміння того, що череп і мозок не мають прямого взаємозв’язку, нещодавні дослідження виявили з’єднання між кістковим мозком черепа та зовнішньою поверхнею захисних оболон мозку. Вони діють як канали, полегшуючи рух імунних клітин уперед і назад. Команда вчених розкрила, що ці зв’язки часто проходять навіть через зовнішній і найміцніший шар мембрани – тверду оболонку, відкриваючись ближче до поверхні мозку, ніж вважалося раніше. Широкий аналіз вмісту РНК і білків як мишачих, так і людських кісток підтвердив це – череп справді винятковий, у ньому містяться унікальні нейтрофільні імунні клітини, які є типом білих кров’яних тілець, що відіграють вирішальну роль у захисті організму. Іншим вражаючим відкриттям було те, що за допомогою ПЕТ-зображень виявили, що сигнали від черепа віддзеркалюють сигнали від основного мозку, а зміни в цих показниках відповідають прогресуванню захворювання у пацієнтів із хворобою Альцгеймера та інсультом. Це демонструє новий потенціал для моніторингу запалення мозку за допомогою сканування поверхні голови пацієнта.

Дослідники передбачають, що незабаром їхні висновки використовуватимуться в клінічній практиці у формі неінвазивної візуалізації черепа. Це потенційно можна зробити за допомогою портативних пристроїв, пропонуючи більш доступний і практичний спосіб моніторингу здоров’я мозку.

Джерело: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(23)00742-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867423007420%3Fshowall%3Dtrue