Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Мозок хворих на хворобу Альцгеймера має субнормальний рівень важливих харчових антиоксидантів

15 серпня, 2023

Мозок хворих на хворобу Альцгеймера має субнормальний рівень важливих харчових антиоксидантів

Мозок хворих на хворобу Альцгеймера має субнормальний рівень важливих харчових антиоксидантів

Хвороба Альцгеймера — це прогресуюче нейродегенеративне захворювання, на яке страждають 6 мільйонів американців і 33 мільйони людей у всьому світі. Значній кількості людей ще не встановлено діагноз. Нове дослідження, опубліковане в Journal of Alzheimer's Disease викладачем медичної школи Virginia Tech Carilion, показує, що рівні харчового лютеїну, зеаксантину, лікопіну та вітаміну Е в мозку хворих на хворобу Альцгеймера вдвічі менші, ніж у нормальному мозку. Більш високий рівень лютеїну та зеаксантину в їжі тісно пов’язаний із покращенням когнітивних функцій і зниженням ризику деменції або хвороби Альцгеймера.

Сучасні моделі патогенезу хвороби Альцгеймера зосереджені на мітохондріальній дисфункції, порушеній аутофагії старих або пошкоджених органоїдів, зокрема мітохондрій, неправильному згортанні білків або виробництві запальних цитокінів у клітинах мозку. Усі дослідження включають участь окисного пошкодження, нейрозапалення та загибелі нейронів у прогресуванні захворювання.

Оскільки нормальні функції мозку та реакція на неправильно згорнуті білки постійно генерують реактивні окислювальні молекули, мозок вразливий до кумулятивного окислювального пошкодження, якому можна запобігти завдяки антиоксидантам, що надходять до організму зі здоровою їжею. Каротиноїди є потужними антиоксидантами, які зазвичай містяться в різнокольорових рослинах. Лютеїну особливо багато в листовій капусті та шпинаті, а зеаксантину – у кукурудзі, паприці, персиках і манго. Вперше повідомлення про можливість вибіркового накопичення мозком каротиноїдів, таких як лютеїн, зеаксантин і бета-криптоксантин, з’явилось у 2004 році. Тоді ж виявили, що люди із високим рівнем цих сполук у макулярному пігменті (важлива структура ока) мають вищі когнітивні здібності та менші шанси деменції. Крім того, ті, хто споживав каротиноїди або лютеїн/зеаксантин у значній кількості протягом десятиліття, мали на 50 % менший ризик хвороби Альцгеймера.

Дослідники сподіваються, що їхні висновки допоможуть людям зрозуміти, що здоровий спосіб життя зменшує ризики багатьох патологій. Ті, хто ретельно дотримувався дієти MIND (яка полягала у більшому споживанні багатих на антиоксиданти фруктів, овочів, бобових, горіхів і риби та мінімальному споживанні м’яса, молочних продуктів і солодощів), мали значно нижчий ризик хвороби Альцгеймера, кращі когнітивні функції і менше патологій мозку.

Джерело: https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad220460