Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Пошук секретного регенератора нервових клітин

1 вересня, 2023

Пошук секретного регенератора нервових клітин

Пошук секретного регенератора нервових клітин

Подібно до гекона, у якого відростає зламаний хвіст, наша периферична нервова система знає, як відновити частини своїх клітин після травми. На жаль, клітини центральної нервової системи — головного та спинного мозку — більш обмежені в регенерації. Відповідно, хвороби, які призводять до дегенерації та загибелі нейронів мозку, такі як хвороби Альцгеймера, Паркінсона та бічний аміотрофічний склероз, є незворотними та невиліковними. Отже, що дає периферичній нервовій системі здатність так легко відновлюватися?

У новому дослідженні Наукового інституту Вейцмана (Ізраїль) виявили, що білок, про який раніше було відомо, що він експресується лише під час ембріонального розвитку, відіграє ключову роль у регенерації дорослих нейронів у периферичній нервовій системі. Коли ембріональні клітини диференціюються в дорослі нервові клітини, рівні білка під назвою PTBP1 різко знижуються, і це вважається ключовим для їхнього перетворення на нейрони. Попередні дослідження навіть показали, що після завершення процесу диференціювання дорослі нейрони в центральній нервовій системі припиняють виробляти PTBP1.

Упродовж останніх кількох років ці відкриття надихнули дослідницькі групи спробувати відтворити процес у лабораторії, знизивши рівень PTBP1 у клітинах у спробі перетворити їх на дорослі нейрони. Сподівалися, що цей підхід можна буде використати для створення нових нейронів у мозку людей із нейродегенеративними захворюваннями. Але, на загальний подив, виявилося, що білок PTBP1 експресується не тільки в недиференційованих ембріональних клітинах, він також відіграє важливу роль і для зрілих нейронів периферичної нервової системи. 

Щоби зрозуміти, чому центральна нервова система не намагається відновитися після травми, вчені повинні спочатку дослідити регенерацію периферичної нервової системи. Нове дослідження виявило ключовий білок у процесі регенерації периферичних нейронів. Тепер допустимо перевірити, чи обмежує це регенеративні можливості центральної нервової системи і як саме це відбувається. Отримані результати допоможуть десяткам мільйонів людей у світі із захворюваннями, які призводять до дегенерації та смерті нейронів мозку.

Джерело: https://www.science.org/doi/full/10.1126/sciadv.adi0286