Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Точність аналізу крові для діагностики синдрому хронічної втоми досягла 91 %

12 вересня, 2023

Точність аналізу крові для діагностики синдрому хронічної втоми досягла 91 %

Точність аналізу крові для діагностики синдрому хронічної втоми досягла 91 %

Міалгічний енцефаломієліт, також відомий як синдром хронічної втоми (ME/CFS), – це захворювання, за якого людина відчуває аномальну втому. Оскільки це важко діагностувати, деякі медики скептично ставляться до того, чи це справжня хвороба. Останнім часом більша частина медичної спільноти визнала його реальним захворюванням і довела, що він може бути виснажливим. Проте діагностика важка, і лікування зазвичай тривале. Дослідницька група під керівництвом Цзябао Сюй розробила те, що здається простим тестом для визначення захворювання.

Вважаючи, що основною причиною ME/CFS є проблема з енергетичною функцією клітин, дослідники шукали спосіб перевірити її за допомогою наявних інструментів. Вони звузили своє тестування до мононуклеарних клітин периферичної крові, які є клітинами із круглим ядром, такими як Т-клітини, моноцити та лімфоцити. Попередні дослідження показали, що ці клітини дуже важливі у розвитку міалгічного енцефаломієліту. Але оскільки не існує тесту, який можна було б використовувати для вимірювання енергетичної функції, команда вчених звернулася до інструменту, що зазвичай не використовується в медичних випробувальних лабораторіях, – спектроскопії Рамана, яка здебільшого застосовується хіміками для ідентифікації молекулярних відбитків пальців. Він працює за допомогою порівняння режимів коливань молекул.

Беручи до уваги існування різниці вібрації в окремих клітинах між людьми, які мають ME/CFS, і тими, хто його не має, команда перевірила зразки крові 61 пацієнта з розладом і 16 без. Вчені знайшли явні відмінності. Надихнувшись отриманими результатами, науковці створили програму штучного інтелекту для обробки результатів у великої кількості людей, а потім протестували свою систему на 2000 клітинах, отриманих від 98 пацієнтів. Система була точною на 91 %. Команда планує продовжити свою роботу, тестуючи більше зразків, але вона впевнена, що нарешті створено тест для діагностики синдрому хронічної втоми. 

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202302146