Головна Новини Неврологія та нейрохірургія N-ацетилглюкозамін відновлює неврологічні функції в пацієнтів із розсіяним склерозом

18 вересня, 2023

N-ацетилглюкозамін відновлює неврологічні функції в пацієнтів із розсіяним склерозом

N-ацетилглюкозамін відновлює неврологічні функції в пацієнтів із розсіяним склерозом

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, розсіяний склероз (РС) вражає понад 1,8 мільйона людей, і хоча є методи, які запобігають рецидивам і покращують якість життя, абсолютного лікування не існує. Основною проблемою сучасних терапевтичних підходів РС є нездатність лікувати хронічне активне нейрозапалення в мозку та пов’язану із цим неможливість відновити втрату мієліну, який покриває та захищає аксони, електричні «дроти» мозку. Із часом це призводить до постійного пошкодження нервових клітин і повільної прогресуючої втрати неврологічної функції у пацієнтів.

«Наші попередні дослідження на мишах і людях показали, що N-ацетилглюкозамін пригнічує нейрозапалення, сприяє відновленню мієлінової оболонки та уповільнює дегенерацію мозку», – зазначив Майкл Деметріу, доктор медичних наук, професор неврології, мікробіології та молекулярної генетики в Медичній школі UCI (Каліфорнія). У його новій статті повідомляється про перше клінічне випробування N-ацетилглюкозаміну на хворих із РС для безпосереднього визначення можливого впливу молекули на перебіг захворювання.

Дослідники виявили, що N-ацетилглюкозамін був безпечним і зменшував множинні маркери запалення та нейродегенерації у пацієнтів із РС, незважаючи на те, що вони вже проходили схвалену імуномодулюючу терапію глатирамера ацетатом, який, як відомо, впливає на ці шляхи поза мозком. «Ми також спостерігали тривале зниження неврологічної інвалідності у 30 % пацієнтів, що не спостерігалося при поточній терапії, схваленій FDA, – доповнює Майкл Й. Сі, доктор медичних наук, доцент кафедри неврології Медичної школи UCI. – Навіть у гіршому випадку N-ацетилглюкозамін сповільнює прогресування захворювання, а не покращує неврологічну функцію».

N-ацетилглюкозамін є амідною похідною моносахариду глюкози. Раніше його пропонували як засіб для лікування аутоімунних захворювань, і нещодавні тести показали певний успіх. Для прикладу, О-глюкацилювання – процес додавання одного цукру N-ацетилглюкозаміну до серину або треоніну білка. Варіюючи цими молекулами, дослідники впливали на гіпокамп мишей, змінюючи когнітивні функції, пам'ять і здатність до просторового навчання гризунів.

Джерело: https://jneuroinflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12974-023-02893-9