Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Як дослідники навчилися доповнювати процес відновлення після ішемічного інсульту

4 жовтня, 2023

Як дослідники навчилися доповнювати процес відновлення після ішемічного інсульту

Як дослідники навчилися доповнювати процес відновлення після ішемічного інсульту

Дослідження під керівництвом Ніколаса Базана, доктора медицини, директора LSU Health New Orleans Neuroscience Center (Новий Орлеан), точно визначило, які клітини беруть участь у постінсультній реакції, і виявило, що доставка попередників елованоїдів (клас молекул, які синхронізують міжклітинну комунікацію та нейрозапальну/імунну активність у відповідь на пошкодження) покращує неврологічний дефіцит в експериментальній моделі ішемічного інсульту. Дослідницька група також визначила каскади генних реакцій як інтегрований сигнальний шлях запалення, проливаючи світло на нові терапевтичні можливості. Результати опубліковані в Scientific Reports.

Варіанти лікування інсульту обмежені, особливо відразу після події. Тканинний активатор плазміногену (tPA) при внутрішньовенному введенні є лікуванням для обмеженої кількості пацієнтів після гострого ішемічного інсульту з вузьким терапевтичним вікном у 4,5 години. Нещодавнє клінічне випробування EXTEND оцінювало ефективність і безпеку введення tPA поза стандартним 4,5-годинним часовим вікном для пацієнтів із гострим ішемічним інсультом, що потенційно може запропонувати більш тривалу можливість лікування. Із плином часу пошкодження мозку стає все гіршим. Останні досягнення в області ендоваскулярного втручання та ферментативного видалення тромбу можуть полегшити реперфузію після ішемічного інсульту, але все ще залишаються незадоволеними потреби щодо запобігання та відновлення пошкоджень.

Науковці встановили, що вільні C-32:6 і C-34:6 (попередники елованоїдів) знижують активність прозапальних генів у підкірці та корі головного мозку. Функціональний аналіз також виявив вихідні молекули, пов’язані зі шкідливими сигнальними шляхами в гострій і підгострій фазах після інсульту. Дослідження усуває критичну прогалину в знаннях у дослідженні інсульту. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань, кожні 40 секунд у когось у США стається інсульт. Кожні 3 хвилини 14 секунд хтось помирає від нього. У 2021 році 1 із 6 смертей від серцево-судинних захворювань була спричинена цією патологією. Щорічно понад 795 000 людей у країні переносять інсульт.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41598-023-42126-w