Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Статеві відмінності в діяльності мозку на молекулярному рівні, які впливають на важкість депресії

17 жовтня, 2023

Статеві відмінності в діяльності мозку на молекулярному рівні, які впливають на важкість депресії

Статеві відмінності в діяльності мозку на молекулярному рівні, які впливають на важкість депресії

Дослідження, опубліковане в Neuropsychopharmacology групою дослідників з Університету Вуллонгонга (UOW), Національного інституту комплементарної медицини, Дослідницького інституту охорони здоров’я та дослідження нейронауки Австралії, виявило молекулярні докази, що підкреслюють важливі статеві відмінності в мозку людей із великим депресивним розладом.

Великий депресивний розлад (ВДР) – це важке психічне захворювання, яке у крайніх випадках може призвести до самогубства. Команда вчених дослідила молекулярні характеристики мозку людей із ВДР, зосередившись на кінуреніновому шляху. Цей шлях – набір хімічних реакцій, що відбуваються в мозку. Під час біохімічних перетворень виробляються різні речовини, у тому числі кінуренова кислота (KYNA), яка може впливати на сигнали та роботу мозку.

У статті проаналізовано дослідження, проведені протягом останніх трьох років на 80 зразках мозку, в ході яких було виявлено значні зміни кінуренінового шляху, що вказує на те, як мозок переробляє кінуренін, у мозку осіб із ВДР, які вчинили самогубства. Це перший молекулярний доказ специфічних для підгрупи мозкових змін у шляху кінуреніну в людей, які страждали від цього діагнозу. Виявили, що в мозку жінок із ВДР було менше KYNA. Є докази того, що KYNA захищає мозок, тому його низькі рівні можуть спонукати до самогубства та інших проблем. Дослідження є кроком уперед у розумінні та можливому лікуванні цього складного стану.

Коли дослідники вивчали мозкову тканину людей із ВДР, які пішли з життя внаслідок самогубства, вони виявили ще нижчі рівні KYNA в цієї когорти пацієнтів порівняно із тими, які померли від інших причин. Це може свідчити про зв’язок між зниженими рівнями KYNA та суїцидальною поведінкою. З іншого боку, люди з депресією, які не вчинювали самогубства, мали більшу кількість гена KYAT2, який відповідальний за вироблення KYNA, а, отже, запобігає падінню її рівня.

Науковці демонструють, що жінки, які страждають від ВДР, та такі, які внаслідок цього схильні до суїциду, можуть отримати користь від певного типу ліків, що працюють із кінуреніновим шляхом. Чоловіки можуть не отримати користі від таких самих ліків, оскільки не виявлено жодних доказів змін у їхніх зразках. Дослідження є кроком до визнання того, що існують відмінності між пацієнтами з ВДР, і що універсальний підхід до лікування працює не завжди.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41386-023-01736-8