Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Підвищений рівень специфічного білка пов’язаний зі старінням моторних нейронів спинного мозку

15 листопада, 2023

Підвищений рівень специфічного білка пов’язаний зі старінням моторних нейронів спинного мозку

Підвищений рівень специфічного білка пов’язаний зі старінням моторних нейронів спинного мозку

Дослідницьке співробітництво під керівництвом Університету Китайської академії наук вивчило роль CHIT1 – білка, пов’язаного з мікроглією, – у старінні. У статті «CHIT1-позитивна мікроглія керує старінням мотонейронів у спинному мозку приматів», опублікованій у журналі Nature, група науковців ідентифікує різні стани мікроглії в старому спинному мозку.

Дослідники використовували різні методи, включаючи мікрофлюїдні технології на основі крапель і одноклітинну секвенцію зворотної транскрипції, аби проаналізувати експресію генів у різних типах клітин спинного мозку. Експерименти in vivo зі CHIT1 на мавпах і мишах демонструють порушення провідності рухових нейронів і зниження фізичної активності. Вчені помітили, що мікроглія CHIT1+ відсутня у спинному мозку мишей, що вказує на феномен, специфічний для приматів.

Було ідентифіковано нейротоксичний мікрогліальний стан, про який раніше не повідомлялося, що характеризується підвищеною експресією CHIT1, специфічного для старого спинного мозку, як у біоптатах приматів, так і в людини. Команда назвала цей стан «токсичною CHIT1-позитивною мікроглією (AIMoN-CPM), спричиненою старінням мотонейронів». Було виявлено, що CHIT1-позитивна мікроглія переважно локалізується навколо моторних нейронів, причому підвищені рівні спостерігаються у спинномозковій рідині та сироватці крові літніх людей.

Це відкриття означає, що ідентифікована мікрогліальна підгрупа та її зв’язок зі старінням моторних нейронів можуть бути потенційною мішенню для терапевтичних втручань з метою боротьби зі старінням спинного мозку. Дослідники пропонують можливі стратегії, включаючи блокування нейротоксичності CHIT1 за допомогою антитіл, використання наявних інгібіторів бета-рецепторів трансформуючого фактора росту та лікування захисними сполуками.

Джерело: https://english.cas.cn/newsroom/research_news/life/202311/t20231103_538349.shtml