Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Ранній провісник успішної терапії транскраніальною магнітною стимуляцією за депресії

21 листопада, 2023

Ранній провісник успішної терапії транскраніальною магнітною стимуляцією за депресії

Ранній провісник успішної терапії транскраніальною магнітною стимуляцією за депресії

Нове дослідження, проведене в Лос-Анджелесі, демонструє, що прогресивне лікування є ефективним у більшості пацієнтів із серйозними симптомами депресії навіть після кількох невдалих курсів антидепресантів. Лікування з використанням повторюваної транскраніальної магнітної стимуляції (rTMS) може працювати навіть швидше, ніж припускали минулі результати, адже у пацієнтів відбулося значне полегшення симптомів уже через тиждень.

Дослідники з відділу нейромодуляції Інституту неврології та поведінки людини Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі проаналізували результати сотень пацієнтів, які отримували лікування з 2009 до 2022 року за допомогою rTMS-терапії, яка використовує магнітні поля для ефективного «переналаштування» схем мозку. У їхній роботі, опублікованій у Psychiatry Research, зазначено, що 54 % пацієнтів показали клінічну відповідь (принаймні 50 % покращення) щодо симптомів настрою за допомогою кількох шкал оцінки депресії.

Транскраніальна магнітна стимуляція (rTMS) – це форма нейромодуляції: неінвазивна та неконвульсивна техніка, при якій спеціально виготовлена електромагнітна котушка розміщується на шкірі голови пацієнта для подачі короткого потужного імпульсу магнітного поля для індукції електричних струмів у головному мозку. TMS використовує магнітні поля для стимуляції мозкових ланцюгів і може націлюватися на ті, що беруть участь у регуляції настрою. Пацієнти зазвичай отримують 20–30-хвилинні сеанси лікування п’ять днів на тиждень протягом шести–восьми тижнів. Порівнюючи з більшістю антидепресантів, rTMS є відносно новим препаратом, який був схвалений Управлінням із контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США у 2008 році для лікування резистентного до медикаментів великого депресивного розладу.

«У Каліфорнійському університеті ми маємо унікальний підхід до лікування депресії, – зазначив провідний автор дослідження д-р Майкл К. Лойхтер. – У нашій моделі «точної rTMS» пацієнти звертаються до психіатра під час кожного лікування, і ми щотижня вимірюємо симптоми за допомогою кількох рейтингових шкал, дотримуючись підходу, заснованого на вимірюванні». Лойхтер і його колеги вивчали результати 708 пацієнтів, які отримували терапію впродовж шести тижнів за допомогою чотирьох широко використовуваних шкал оцінки депресії. Вони виявили, що шкали оцінки депресії, які лікарі використовують для оцінки ефективності лікування, можуть бути суттєвим фактором, що сприяє цій мінливості. За всіма чотирма вивченими шкалами дослідники встановили, що 54 % пацієнтів повідомили про значне полегшення принаймні згідно з однією зі шкал оцінки.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178123005589?via%3Dihub