Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Брекспіпразол для лікування гіперзбудження за хвороби Альцгеймера

23 листопада, 2023

Брекспіпразол для лікування гіперзбудження за хвороби Альцгеймера

Брекспіпразол для лікування гіперзбудження за хвороби Альцгеймера

Дослідники Університету Сент-Луїса (Міссурі, США) зіграли важливу роль у створенні першого і єдиного схваленого Управлінням із контролю за продуктами й ліками (FDA) лікування збудження, пов’язаного із хворобою Альцгеймера. У статті, опублікованій в JAMA Neurology, Джордж Т. Гроссберг, доктор медичних наук, і його колеги поділилися результатами національного клінічного випробування. Вони виявили, що REXULTI, також званий брекспіпразолом, значно зменшував збудження в пацієнтів із хворобою Альцгеймера та добре переносився із незначними побічними ефектами.

На початку цього року брекспіпразол став першим схваленим FDA препаратом для лікування деменції Альцгеймера, пов’язаної з гіперзбудженням. Численні дослідження показують, що із 6,7 мільйонів людей у США віком від 65 років із деменцією на фоні хвороби Альцгеймера приблизно в половини або більше розвивається збудження. Агітація, пов’язана з деменцією, визначається як надмірна рухова активність (наприклад, крокування, розгойдування, неспокій), вербальна агресія (надто голосна розмова, крик) або фізична агресія (хапання, штовхання, кидання предметів), згідно з критеріями Міжнародної психогеріатричної асоціації. Антипсихотичні препарати зазвичай приписують «не за призначенням» для лікування таких симптомів, як агресія та збудження. Хоча ці препарати демонструють помірну користь у лікуванні агресії в короткостроковій перспективі, вони мають побічні ефекти та інші ризики для здоров’я, які обмежують їх використання протягом тривалих періодів.

Брекспіпразол є атиповим антипсихотиком, який діє на норадренергічні, серотонінергічні та дофамінергічні нейромедіаторні системи, які беруть участь у нейрохімії збудження за хвороби Альцгеймера. Клінічне випробування було 12-тижневим, подвійним сліпим, плацебо-контрольованим, із фіксованою дозою, з паралельними групами, у якому взяли участь 345 учасників у 123 центрах клінічних випробувань у Європі та Сполучених Штатах. Дослідники зарахували учасників віком від 55 до 90 років із діагнозом хвороби Альцгеймера та клінічно значущими симптомами збудження, які проживали в закладі догляду або мали опікунів. Учасники були випадковим чином розподілені на прийом досліджуваного препарату або плацебо.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2811629