Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Картування всього мозку показує різний вплив кетаміну на дофамінову систему

5 грудня, 2023

Картування всього мозку показує різний вплив кетаміну на дофамінову систему

Картування всього мозку показує різний вплив кетаміну на дофамінову систему

Кетамін – анестетик, також відомий своїм незаконним використанням як наркотик, – останнім часом здобув кращу репутацію, оскільки медичний персонал почав визнавати його широкий спектр терапевтичних ефектів. Препарат усе частіше використовується для різних медичних цілей, у тому числі як знеболювальний засіб, альтернативний опіоїдам, і як терапія стійкої до лікування депресії. У новому дослідженні, опублікованому в журналі Cell Reports, біологи та біомедичні інженери з Колумбійського університету нанесли карту впливу кетаміну на мозок мишей і виявили, що повторне використання протягом тривалих періодів часу призводить до поширених структурних змін у дофаміновій системі мозку.

Дослідження показало, що повторний вплив кетаміну призводить до зменшення нейронів медіатора в областях середнього мозку, які пов’язані з регулюванням настрою, а також до збільшення нейронів дофаміну в гіпоталамусі, який регулює основні функції організму, такі як метаболізм і гомеостаз. Перший висновок про те, що кетамін знижує рівень цього медіатора в середньому мозку, може вказувати на те, чому тривале зловживання препаратом призводить до появи симптомів шизофренії. Останній висновок, що анестетик збільшує рівні дофаміну в частинах мозку, які регулюють метаболізм, з іншого боку, може допомогти пояснити, чому він є перспективним у лікуванні розладів харчової поведінки.

Також виявили, що кетамін зменшує щільність нервових волокон у ділянках мозку, відповідальних за слух і зір, одночасно збільшуючи її в когнітивних центрах мозку. Ці висновки можуть допомогти пояснити дисоціативні поведінкові ефекти, які спостерігаються в осіб, які неконтрольовано використовують препарат. Довгостроковий вплив препарату на мозкові мережі залишається набагато менш зрозумілим, що має глибокі наукові та клінічні наслідки. Відомо, що антидепресивна дія кетаміну є непостійною, що вимагає тривалого підтримуючого лікування, і рекреаційне зловживання у високих дозах було пов’язане з когнітивними та сенсорними порушеннями, а також значним пошкодженням мозку.

На думку вчених, здобуті висновки мають допомогти створити нові протоколи для використання кетаміну. Замість того, щоб «омивати» весь мозок препаратом, як зараз робить більшість методів лікування, дані картографування всього мозку вказують на те, що безпечнішим підходом було б націлити анестетик на конкретні частини мозку для мінімізування небажаного впливу на інші дофамінові ділянки.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(23)01503-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124723015036%3Fshowall%3Dtrue#%20