Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Дослідники розробляють аналіз для ідентифікації людей із ризиком розвитку хвороби Паркінсона

7 грудня, 2023

Дослідники розробляють аналіз для ідентифікації людей із ризиком розвитку хвороби Паркінсона

Дослідники розробляють аналіз для ідентифікації людей із ризиком розвитку хвороби Паркінсона

Дослідження, проведене в Наффілдському відділенні клінічних нейронаук Оксфорда, призвело до розробки нового тесту на основі крові, завдяки якому можна виявити патологію, яка провокує хворобу Паркінсона, до появи основних симптомів. Це може дозволити клініцистам проводити скринінг осіб із високим ризиком розвитку хвороби та сприяти своєчасному впровадженню прецизійних методів лікування, які зараз перебувають на стадії клінічних випробувань.

Хвороба Паркінсона починається більше ніж за десять років до того, як проявляється симптоматика, оскільки клітини мозку не справляються із невеликим білком, який називається альфа-синуклеїном. Це призводить до утворення ненормальних згустків альфа-синуклеїну, які пошкоджують вразливі нервові клітини, спричиняючи рухові розлади й часто деменцію. До того моменту, коли людям діагностують хворобу Паркінсона, більшість із цих вразливих нервових клітин уже загинули, а в багатьох ділянках мозку утворилися згустки альфа-синуклеїну.

У статті «α-синуклеїн із позаклітинних везикул нейронного походження як сироватковий біомаркер для осіб із ризиком розвитку хвороби Паркінсона» в JAMA Neurology Сіджун Йєн та його колеги з лабораторії Tofaris розкрили можливість вимірювання підтипу позаклітинних везикул для виявлення змін в альфа-синуклеїні. Позаклітинні везикули – це наночастинки, які вивільняються всіма типами клітин і циркулюють у біологічних рідинах, включаючи кров, транспортуючи молекулярні сигнали між клітинами. Використовуючи вдосконалений аналіз на основі антитіл, дослідницька група розробила тест, який передбачає виділення з крові тих позаклітинних везикул, що походять із нервових клітин, а потім вимірювання вмісту в них альфа-синуклеїну. Надійний аналіз має вирішальне значення, оскільки позаклітинні везикули нейронного походження становлять менше 10 % усіх циркулюючих везикул, а ~99 % альфа-синуклеїну в крові вивільняється з периферичних клітин, переважно еритроцитів.

Виявили, що в тих, хто має найвищий ризик розвитку хвороби Паркінсона (імовірність понад 80 % на основі критеріїв дослідження), рівень альфа-синуклеїну в позаклітинних везикулах нейронів збільшувався вдвічі, і тест міг точно відрізнити їх від тих, у кого ризик низький або майже відсутній. Загалом, тест міг відрізнити людину з високим ризиком розвитку хвороби Паркінсона від здорової контрольної особи із 90 % ймовірності.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2812433