Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Нові відкриття пов’язують біль у спині із певним підтипом клітин у «амортизаторах» хребта

11 грудня, 2023

Нові відкриття пов’язують біль у спині із певним підтипом клітин у «амортизаторах» хребта

Нові відкриття пов’язують біль у спині із певним підтипом клітин у «амортизаторах» хребта

Нове дослідження медичного центру Cedars-Sinai (Лос-Анджелес) розкриває таємницю навколо причини певного типу болю в спині. Майже 40 % дорослого населення знайомі з болем у попереку через дегенерацію дисків у хребті, але медична наука не розуміє причини цих неприємних відчуттів. У науковій роботі, опублікованій у журналі Science Translational Medicine, дослідники Cedars-Sinai вказують на шлях до відповіді і, можливо, крок до цілеспрямованого лікування.

Кістки, що утворюють хребет, перемежовуються заповненими желеподібними прокладками, відомими як міжхребцеві диски, які діють як амортизатори. Через вік, надмірне використання або травму ці структури починають дегенерувати, але це не означає, що у диску виникають больові відчуття, що пов’язано із відсутністю нервових закінчень в останньому. Еластичні диски складаються із різних типів клітин, і коли дослідники порівняли клітини пацієнтів із безболісною дегенерацією і хворих із дискогенним болем, то виявили: пацієнти, які відчувають біль у попереку, мали більше певних клітин. Таке відкриття є проривом у сучасному розумінні болю в спині, що виникає через зміни в міжхребцевих з’єднаннях. Цим відчиняються двері для цільової терапії, яка може зробити революцію в ортопедичному лікуванні, даючи надію мільйонам людей у всьому світі.

У лабораторії дослідники піддавали здорові клітини умовам, які симулювали дегенерацію диска, включно із запаленням, зміненою кислотністю, стисненням, низьким рівнем глюкози та кисню і змогли трансформувати їх у підтип, пов’язаний із болем. Також вирощували клітини в одній камері спеціального двокамерного лабораторного чипа. В іншу камеру ввели нейрони, що сигналізують про біль, створені зі стовбурових клітин. Коли клітини, пов’язані з болем, були в чипі, больові нейрони виростили аксони – спеціальні волокна, які нерви використовують для надсилання інформації. Коли здорові клітини були в камері, нейрони не посилали аксони.

Майбутні методи лікування, засновані на новій інформації, можуть бути зосереджені на перепрограмуванні пов’язаних із болем клітин у здорові або на додаванні здорових клітин до хворобливих дисків, щоби придушити пов’язані з болем структури.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-12-links-pain-subtype-cells-spinal.html