Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Збільшення простору в мозку немовлят пов’язане з підвищеним ризиком аутизму та проблем зі сном

26 грудня, 2023

Збільшення простору в мозку немовлят пов’язане з підвищеним ризиком аутизму та проблем зі сном

Збільшення простору в мозку немовлят пов’язане з підвищеним ризиком аутизму та проблем зі сном

Цілодобово цереброспінальна рідина (ліквор) циркулює через невеликі заповнені рідиною канали – периваскулярні простори, щоби видалити нейрозапальні та інші неврологічні «відходи». Порушення цього життєво важливого процесу може призвести до неврологічної дисфункції, зниження когнітивних функцій або затримки розвитку. Уперше дослідники Деа Гарік і Марк Шен, обидва з кафедри психіатрії Школи медицини UNC (Північна Кароліна, США), виявили, що немовлята з аномально збільшеними периваскулярними просторами мають у 2,2 рази більший шанс розвитку аутизму, порівнюючи зі здоровими дітьми. Їхні дослідження також показали, що збільшені периваскулярні простори в дитинстві пов’язані із проблемами сну через сім–десять років після встановлення діагнозу.

Дослідники вивчали немовлят із підвищеною ймовірністю розвитку аутизму, оскільки в них були старший брат або сестра із цим розладом. Вони спостерігали за немовлятами віком від 6 до 24 місяців до досягнення діагнозу аутизм. Їх дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, показало, що 30 % немовлят, у яких пізніше розвинувся аутизм, мали збільшені периваскулярні простори до 12 місяців. До 24-місячного віку збільшені периваскулярні простори мали майже половина немовлят із діагнозом аутизм.

Кожні шість годин мозок викидає хвилю ліквору, яка протікає через периваскулярні простори, щоб усунути накопичення в мозку потенційно шкідливих нейрозапальних білків, таких як бета-амілоїд. Процес очищення спинномозкової рідини особливо ефективний, коли ми спимо, оскільки більша частина циркуляції та очищення спинномозкової рідини відбувається під час сну. Проте порушення сну може зменшити очищення ліквору з периваскулярних просторів, що призводить до їхньої дилятації, але це раніше вивчалося лише в дослідженнях на тваринах або дорослих людях. Це перше подібне дослідження серед дітей.

Шен і Гарік, ґрунтуючись на попередніх дослідженнях Шена, висунули гіпотезу про те, що аномалії спинномозкової рідини в дитинстві можуть бути пов’язані із проблемами сну пізніше. Поточний аналіз сну показав, що діти, у яких були збільшені периваскулярні простори у два роки, мали вищий рівень порушень сну у шкільному віці.

Для свого дослідження психіатри проаналізували 870 МРТ, отримані від немовлят під час природного сну у 6, 12 і 24 місяці, щоб спостерігати зміни із часом. У цей період мозок дитини швидко розвивається. Раніше вимірювання периваскулярних просторів вважалося лише клінічно значущим серед літніх людей для діагностики різних деменцій. Ці висновки свідчать про те, що молодше населення потребує розгляду та моніторингу щодо цих типів аномалій мозку.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2813019