Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Чи може вже затверджений препарат скоротити вживання опіоїдів у післяопераційний період?

15 січня, 2024

Чи може вже затверджений препарат скоротити вживання опіоїдів у післяопераційний період?

Чи може вже затверджений препарат скоротити вживання опіоїдів у післяопераційний період?

Дослідники з відділу анестезії та періопераційної медицини Медичного університету Південної Кароліни виявили, що препарат, схвалений FDA, може допомогти зменшити біль після операції. У пілотному дослідженні, опублікованому в Pain Management, пацієнти з операцією на хребті, які отримували N-ацетилцистеїн (NAC) на додаток до стандартних методів лікування болю, повідомили про нижчі суб’єктивні показники болю та потребували менше опіоїдів після операції, ніж ті, які приймали плацебо.

Опіоїди часто призначають для зменшення болю протягом короткого часу після операції. Незважаючи на те, що вони ефективні, їхня дія може ослабнути, а потенційна залежність бути небезпечною без ретельного нагляду лікаря. Тому лікарі позитивно ставляться до можливості обмежити використання опіоїдів для лікування болю. Вчені з університету проводили лабораторні дослідження NAC – протизапального препарату, який використовується для лікування отруєння ацетамінофеном, грибами та пошкодження печінки. Також вивчали його вплив на нервову систему, особливо у сферах залежності та сприйняття болю.

Група науковців для свого пілотного дослідження вибрала пацієнтів з операцією на хребті, оскільки ці хворі часто відчувають хронічний біль перед операцією та, швидше за все, піддаватимуться впливу вищих рівнів опіоїдів до, під час і після операції. При хірургічному втручанні пацієнти отримували стандартну анестезію на додаток до дози NAC або інфузії фізіологічного розчину. Потім була зібрана інформація про біль пацієнтів і споживання опіоїдів. Протягом 48 годин після операції пацієнти, яким вводили NAC шляхом внутрішньовенної інфузії (150 мг/кг), отримували в середньому на 19 % менше доз опіоїдів, ніж ті, які отримували фізіологічний розчин. Пацієнти NAC також повідомили про нижчі показники болю та потребували більше часу для отримання нової дози знеболюючих.

Далі дослідницька група вивчатиме, чи будуть ці результати такими ж для інших операцій. Сьогодні до подальшого дослідження залучають пацієнтів, яким проводять гістеректомію. У міру того, як буде приєднано більше пацієнтів, лікарі зможуть проводити глибші статистичні тести з метою покращення розуміння впливу NAC на біль, пов’язаний з операцією. «Для зміни практики нам потрібно більше великих клінічних випробувань із різними параметрами, типами операцій, щоби показати, що ми принесемо користь, а не зашкодимо, – зазначають автори роботи. – Ми хочемо продемонструвати не тільки хорошу клінічну ефективність, а також і безпеку в цій ситуації».

Джерело: https://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/pmt-2023-0061