Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Нещодавно відкритий рецептор захищає від хвороби Паркінсона, але тільки жінок

17 січня, 2024

Нещодавно відкритий рецептор захищає від хвороби Паркінсона, але тільки жінок

Нещодавно відкритий рецептор захищає від хвороби Паркінсона, але тільки жінок

На хворобу Паркінсона частіше хворіють чоловіки, ніж жінки. Причина цієї статевої відмінності досі невідома, але саме вона є сферою, цікавою для біологів. Тепер група дослідників з Орхуського університету (Данія) на чолі з професоркою Мариною Ромеро-Рамос знайшла одну із частин цієї головоломки.

У статті, нещодавно опублікованій у журналі Parkinson's Disease, дослідники пролили світло на специфічний рецептор під назвою CD163, білок, який експресується в основному в імунних фагоцитуючих клітинах. Він бере участь в імунній відповіді під час нейродегенеративного процесу, пов’язаного з агрегацією α-синуклеїну при хворобі Паркінсона, і відіграє специфічну роль у захисті організму від пошкоджень, що проявилися при захворюванні.

Агрегація α-синуклеїну та імунна активація є характерними патологічними явищами при хворобі Паркінсона. Імунна відповідь, що виникає через хворобу, охоплює як мозкові, так і периферичні імунні клітини, хоча мало відомо про імунні білки, що реагують на таку відповідь. Згідно з останніми дослідженнями, регуляція CD163, яка спостерігається в моноцитах крові та в чутливій мікроглії в пацієнтів, є захисним механізмом.

«Наше дослідження засвідчує, що CD163 бере участь у механізмі контролю надходження лімфоцитів у мозок під час нейродегенерації», – пояснює Ромеро-Рамос. Найцікавішим є те, що білок виконує більш виражену нейропротекторну роль у жінок. «Ми вважаємо, що ризик розвитку хвороби вищий у чоловіків, а також відмінності у проявах захворювання між статями можуть бути наслідком розбіжностей в імунній відповіді», – зазначають науковці. Це дослідження доводить, що підвищена експресія CD163 у пацієнтів із хворобою Паркінсона може бути компенсаторним механізмом, націленим на захист нейронів, особливо в жінок. Ромеро-Рамос сподівається, що воно сприятиме початку наукових розвідок, спрямованих на дослідження імунної регуляції при хворобі Паркінсона, а також зосередить увагу науковців на вивченні статевих відмінностей.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41531-023-00606-w