Головна Новини Неврологія та нейрохірургія «Розумна рукавичка» може покращити рухливість рук пацієнтів з інсультом

17 січня, 2024

«Розумна рукавичка» може покращити рухливість рук пацієнтів з інсультом

«Розумна рукавичка» може покращити рухливість рук пацієнтів з інсультом

На початку 2024 року група людей, які пережили інсульт, почала випробування нової технології, розробленої для того, щоби допомогти їм одужати та, зрештою, відновити нормальні рухи кінцівок. Учасники носитимуть нові інноваційні «розумні рукавички», здатні відстежувати рухи їхніх рук і пальців під час реабілітаційних вправ під керівництвом доктора Дженіс Енг, провідного спеціаліста з реабілітації після інсульту та професора медицини в Університеті Британської Колумбії. Рукавичка містить складну мережу високочутливих сенсорних ниток і датчиків тиску, які вплетені в зручну еластичну тканину, що дозволяє відстежувати, фіксувати та бездротово передавати навіть найменші рухи рук і пальців. За допомогою цієї рукавички дослідники можуть контролювати рухи рук і пальців пацієнтів без використання камер. Потім вони аналізують і налаштовують програми вправ для досягнення найкращих результатів.

Професор електротехніки та комп’ютерної інженерії Університету д-р Пейман Серваті та його студент Арвін Ташакорі разом із командою стартапу Texavie створили «розумну рукавичку» для спільної роботи над проєктом лікування наслідків інсульту. «Це найточніша рукавичка з відомих нам, яка може відстежувати рухи руки та пальців і силу захоплення без використання камер для зйомки руху. Завдяки моделям машинного навчання, які ми розробили, рукавичка може точно визначати кути всіх суглобів пальців і зап’ястя, а також як саме вони рухаються. Ця технологія є високоточною і швидкою, здатною виявляти невеликі розтягнення та тиск і передбачати рух із принаймні 99-відсотковою точністю, що відповідає продуктивності дорогих камер захоплення руху», – зауважують автори. На відміну від інших продуктів на ринку, рукавичка бездротова і зручна, її можна легко випрати після вилучення батареї. Доктор Серваті та його команда розробили передові методи виробництва «розумних рукавичок» і пов’язаного з ними одягу за відносно низькою ціною.

Доктор Серваті передбачає плавний перехід рукавичок на споживчий ринок із постійними вдосконаленнями у співпраці з різними промисловими партнерами. Інженери також бачать потенційні застосування у віртуальній та доповненій реальності, анімації і робототехніці. «Уявіть собі, що ви можете точно фіксувати рухи рук і взаємодію з об’єктами та автоматично відображати це на екрані. Ви можете вводити текст без фізичної клавіатури, керувати роботом або перекладати жестову мову на письмову в реальному часі, забезпечуючи легше спілкування для людей із порушеннями слуху».

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240116131818.htm