Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Ілон Маск повідомив, що перша людина отримала імплантат від Neuralink

31 січня, 2024

Ілон Маск повідомив, що перша людина отримала імплантат від Neuralink

Ілон Маск повідомив, що перша людина отримала імплантат від Neuralink

У новій публікації на X, платформі, раніше відомій як Twitter, Ілон Маск сказав, що перша людина отримала імплантат від компанії Neuralink та «добре одужує». Він додав, що «початкові результати показують багатонадійне виявлення спайок нейронів». Мільярдер, який є співзасновником компанії, не надав додаткових подробиць про пацієнта. У вересні 2023 року Neuralink оголосила, що шукає людей із тетраплегією через травму шийного відділу спинного мозку чи бічним аміотрофічним склерозом, широко відомим як БАС, або хвороба Лу Геріга. Компанія є однією з небагатьох груп, які працюють над зв’язком нервової системи з комп’ютерами, їхні зусилля спрямовані на допомогу в лікуванні розладів мозку, подолання травм та інших програм. За даними різних джерел, зараз у ній тривають понад 40 різних випробувань. Операція не є несподіванкою: у вересні Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дало компанії дозвіл на проведення першого випробування свого імплантату на людях.

Пристрій від Neuralink має розмір приблизно з велику монету і призначений для імплантації в череп за допомогою ультратонких дротів, що йдуть безпосередньо в мозок. У своєму вересневому анонсі Neuralink повідомила, що дроти будуть хірургічним шляхом розміщені в ділянці мозку, яка контролює рух. Початкова мета так званого мозкового комп’ютерного інтерфейсу – дати людям можливість керувати комп’ютерним курсором або клавіатурою, використовуючи лише свої думки. У публікації на X Маск зазначив, що перший продукт Neuralink називається «Telepathy», який, за його словами, дозволить користувачам керувати своїми телефонами чи комп’ютерами, «просто думаючи». Він додав, що першими будуть ті, хто втратив можливість користуватися своїми кінцівками.

Незрозуміло, наскільки добре цей пристрій або подібні інтерфейси в кінцевому підсумку працюватимуть і наскільки вони можуть бути безпечними. Клінічні випробування, що тривають зараз, призначені для збору даних про безпеку та ефективність. Лаура Кабрера, яка досліджує мозок в Університеті штату Пенсильванія, зауважила, що, незважаючи на те, що Neuralink використовує інноваційну процедуру – роботизовану хірургію, ніхто раніше не імплантував такі пристрої людям, і багато чого залишається невідомим. Хірургія головного мозку – це «нетривіальна річ», наголосила вона, вказавши на значні потенційні ризики, такі як крововилив у мозок або судоми.

Джерело: https://www.theguardian.com/technology/2024/jan/29/elon-musk-neuralink-first-human-brain-chip-implant