Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів

24 квітня, 2024

Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів

Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів

Дослідники з Кельнського університету в Німеччині знайшли нове застосування кніцину, речовини, що отримується з розторопші. Розторопша (Cnicus benedictus) – рослина з родини айстрових, яка в Україні росте як бур'ян – на полях, уздовж доріг, у сухих місцях. Століттями її використовували як лікарську речовину у вигляді екстракту або чаю, наприклад, для покращення травлення. Науковці Центру фармакології Університетської лікарні Кельна та Медичного факультету Кельнського університету знайшли абсолютно нове застосування кніцину. Моделі тварин, а також клітини людини показали, що кніцин значно прискорює ріст аксонів, тобто нервових волокон, що йдуть від тіла клітини до органів, що іннервуються, та інших нервових клітин.

Попри поширений міф про те, що нервові клітини не відновлюються, давно встановлено, що шляхи регенерації ушкоджених нервів у людей і тварин є, проте вони досить тривалі. Таким чином, прискорення регенерації може мати велике значення, гарантуючи, що волокна досягнуть початкового місця призначення вчасно, перш ніж можуть виникнути незворотні функціональні дефіцити. Німецькі дослідники продемонстрували регенерацію аксонів на моделях тварин і людських клітинах, взятих із сітківки. Введення щоденної дози кніцину мишам або щурам допомогло набагато швидше зменшити параліч і невропатію.

Порівнюючи з іншими сполуками, кніцин має одну важливу перевагу: його можна вводити перорально, хоча внутрішньовенне застосування більш ефективне. Але дуже важлива правильна доза, оскільки сполука діє лише в межах певного терапевтичного вікна. Надто низькі або зависокі дози неефективні, тому подальші клінічні дослідження на людях є вирішальними. Сьогодні вчені Кельнського університету планують відповідні наукові розвідки. Центр фармакології вивчає та створює ліки для відновлення пошкодженої нервової системи.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711324003003?via%3Dihub