Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Як кліматичні зміни впливають на розлади нервової системи

16 травня, 2024

Як кліматичні зміни впливають на розлади нервової системи

Як кліматичні зміни впливають на розлади нервової системи

Зміна клімату негативно впливає на здоров’я людей із неврологічними розладами, стверджує група дослідників під керівництвом Університетського коледжу Лондона. Після огляду 332 статей, опублікованих між 1968 і 2023 роками, учені заявили, що потенційний вплив змін клімату на неврологічні захворювання буде значним. Вони розглянули 19 різних патологій, включно з інсультом, мігренню, хворобою Альцгеймера, менінгітом, епілепсією та розсіяним склерозом. Також проаналізували дію змін клімату на ряд поширених психічних розладів: тривогу, депресію, шизофренію та ін.

Керівник роботи, Санджай Сісодія, директор відділу Товариства хворих на епілепсію та один із засновників Epilepsy Climate Change, зазначив: «Доведено, що клімат значно впливає на деякі захворювання мозку, особливо на інсульт та інфекції нервової системи. Кліматичні коливання, які, як було показано, позначаються на захворюваннях мозку, включали екстремальні температури (як низькі, так і високі) і більші зміни температури протягом дня, особливо коли це відбувалося сезонно… Нічні температури можуть бути особливо важливими, оскільки вони порушують сон, а це негативно відбивається на перебігу певних нервових захворювань».

Дослідники виявили, що спостерігалося збільшення кількості госпіталізацій, втрати працездатності або смертності в результаті інсульту при високій температурі навколишнього середовища. Окрім того, люди з деменцією більш чутливі до екстремальних температур і змін погодних явищ (наприклад, повені або лісових пожеж), оскільки когнітивні порушення можуть обмежувати здатність адаптувати поведінку до змін довкілля. Науковці зауважують: «Знижене усвідомлення ризику поєднується зі зниженою здатністю шукати допомоги або обслуговувати себе самостійно, наприклад, вживати більше рідини у спекотну погоду або частіше змінювати одяг».

Професор Сісодія заявляє: «Ця робота проводиться на фоні тривожного погіршення кліматичних умов... Ба більше, існує кілька досліджень, які оцінюють наслідки для захворювань мозку за майбутніх кліматичних сценаріїв… Уся концепція кліматичної тривоги є додатковим, потенційно вагомим впливом: багато захворювань мозку пов’язані з вищим ризиком психіатричних розладів, і зміни клімату можуть ще більше ускладнити їх лікування. Але існують заходи, які ми можемо й повинні вжити вже зараз».

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(24)00087-5/abstract#%20