Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Комбіноване застосування донепезилу та мемантину збільшує п’ятирічне виживання пацієнтів із хворобою Альцгеймера

14 червня, 2024

Комбіноване застосування донепезилу та мемантину збільшує п’ятирічне виживання пацієнтів із хворобою Альцгеймера

Комбіноване застосування донепезилу та мемантину збільшує п’ятирічне виживання пацієнтів із хворобою Альцгеймера

У новому дослідженні, проведеному співробітниками Університету Чепмена (штат Каліфорнія, США), вивчили ефективність одночасного використання двох затверджених препаратів для зниження смертності від хвороби Альцгеймера. Сьогодні це одна із найбільших і найповніших спроб лікування цього захворювання. Наукова розвідка «Спільне використання донепезилу та мемантину збільшує ймовірність п’ятирічного виживання пацієнтів із хворобою Альцгеймера», опублікована у Communications Medicine, показує, що поєднання двох найпоширеніших препаратів може подовжити життя приблизно 303 000 людей із хворобою Альцгеймера, які проживають у США.

Науковці вивчили анонімні медичні дані 12 744 пацієнтів, у яких була діагностована хвороба Альцгеймера, зосередившись на пацієнтах, які отримували три найпоширеніші методи лікування хвороби: інгібітор ацетилхолінестерази донепезил (28,94 %), антагоніст рецепторів NMDA мемантин (10,7 %) та комбіноване застосування препаратів (9,11 %). Приблизно половина хворих (45,54 %) не отримували медикаментозного лікування і склали контрольну групу. Дослідники відстежили результати пацієнтів через п'ять років.

Мемантин – антагоніст NMDA-рецепторів, що блокує виключно надмірну нейростимуляцію і не зумовлює змін за нормальної нейротрансмісії. У серії досліджень доведено здатність препарату покращувати та стабілізувати когнітивні функції, повсякденну активність, зменшувати поведінкові порушення (як на ранній стадії, так і на стадії помірної та тяжкої деменції). Донепезил селективно інгібує холінестеразу, блокує розпад ацетилхоліну, який забезпечує належну передачу нервових імпульсів до ЦНС. Він також сповільнює прогресування деменції за хвороби Альцгеймера, відновлює денну активність хворих і полегшує догляд за ними, а також коректує поведінкові порушення: апатію, галюцинації та неусвідомлені рухи.

Виявили, що показники смертності пацієнтів, які не отримували медикаментозного лікування, застосовували лише мемантин або лише донепезил, були на 36 %, 32 % і 42% вищими, ніж при комбінованому вживанні відповідно. Згодом автори використали передові статистичні методи для отримання неупереджених оцінок ефектів лікування та забезпечення надійності результатів. Здобуті дані свідчать про важливість переоцінки поточних протоколів лікування хвороби Альцгеймера та вселяють надію, що новий стандарт лікування може допомогти мільйонам хворих.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s43856-024-00527-6