Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Неінвазивна лазерна терапія може стати новим ефективним методом лікування пацієнтів з інсультом

24 червня, 2024

Неінвазивна лазерна терапія може стати новим ефективним методом лікування пацієнтів з інсультом

Неінвазивна лазерна терапія може стати новим ефективним методом лікування пацієнтів з інсультом

Люди, які перенесли інсульт, часто мають обмежені терапевтичні можливості. Нове дослідження вчених із Массачусетської загальної лікарні розкриває потенціал для неінвазивного лікування за допомогою лазерів. На відміну від інших підходів із використанням хімічних сполук, які можуть бути токсичними, лазерне світло є фізичним параметром, що не залишається в організмі після терапії та майже не спричиняє побічних дій. Дослідники шукали нові методи лікування інсульту, оскільки внутрішньовенний тромболізис та ендоваскулярна тромбектомія (ін’єкція препаратів, що руйнують тромби, та хірургічне видалення тромбу) є ефективними лише протягом певного періоду та підходять не всім пацієнтам.

Націлювання на ендотеліальні клітини, що вистилають кровоносні судини, є багатонадійною терапевтичною стратегією, оскільки будь-яка патологія цих клітин причетна до розвитку інсульту. Ендотеліальна дисфункція характеризується недостатнім виробленням оксиду азоту (NO), газу, який є фактором розслаблення гладеньких м’язів судин. Попередні дослідження показали, що лазерна терапія збільшує вироблення NO в ендотеліальних клітинах, тому група вчених перевірила її ефекти на гризунах. Виявили, що лікування голови невидимим лазерним випромінюванням малої потужності покращує мозковий кровообіг і зменшує ризики інсульту. Експерименти показали, що лазерне лікування покращує функцію кровоносних судин головного мозку, стимулюючи вироблення NO.

«Ми відкрили новий спосіб ефективного лікування інсульту за допомогою лазерного випромінювання, метод, який уже широко використовується у клініці для таких процедур, як хірургічна корекція зору і видалення татуювань, і має добре відомий профіль безпеки, – зазначив Сатоші Кашівагі, доктор медичних наук і один із авторів роботи. – Таким чином, ми очікуємо, що зможемо незабаром просунути цю технологію до клінічних випробувань. Вона потенційно замінить поточну стандартну терапію з використанням препаратів, які мають побічні ефекти».

Джерело: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.123.045358