Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Нова аутоімунна патологія пов’язана із дефіцитом вітаміну В12 у спинномозковій рідині

3 липня, 2024

Нова аутоімунна патологія пов’язана із дефіцитом вітаміну В12 у спинномозковій рідині

Нова аутоімунна патологія пов’язана із дефіцитом вітаміну В12 у спинномозковій рідині

Група лікарів і медичних дослідників із різних установ США та Каліфорнійського університету в Сан-Франциско виявила раніше невідомий вид аутоімунного захворювання. У статті, опублікованій у Science Translational Medicine, науковці описують, як вони визначили варіант дефіциту вітаміну В12, або кобаламіну, в пацієнтки, яка мала нормальний рівень сполуки в крові, але страждала при цьому від нервової дисфункції. У 2014 році команда лікарів виявила труднощі з лікуванням 67-річної жінки із симптомами, характерними для дефіциту вітаміну B12, – у неї були проблеми з мовою, тремор і атаксія. Аналізи крові не підтверджували дефіцит B12. Зрештою, хвору залучили до дослідження, у якому спостерігали пацієнтів з аутоантитілами. Більшість учасників наукової розвідки, включно з пацієнткою, мали ознаки нейрозапальної патології.

Учені виконали спинномозкову пункцію, щоби детально проаналізувати ліквор. Отримані результати стали несподіванкою: у спинномозковій рідині жінки майже не було B12, що свідчить про неможливість сполуки подолати гематоенцефалічний бар’єр. У пошуках пояснення дослідники виявили, що в пацієнтки присутні аутоантитіла, які націлені на рецептори CD320 – спеціальні молекули на клітинах, які допомагають переносити B12 через гематоенцефалічний бар’єр. Після призначення хворій імунодепресанту і великих доз вітаміну В12 виявили, що симптоми зникли, а рівень B12 у спинномозковій рідині підвищився.

Здивована своїми висновками, дослідницька група протестувала 254 інших пацієнти, які брали участь у тому ж дослідженні, і виявила: сім пацієнтів мали той самий тип аутоантитіл, а четверо – нормальний рівень В12 у крові, проте низький у спинномозковій рідині. Вчені також установили, що патологія може бути пов'язана з вовчаком. На завершення лікарі припускають, що вони, можливо, відкрили раніше невідомий вид аутоімунного захворювання з «різноманітними неврологічними проявами».

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.adl3758