Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Асоціація хвороби Альцгеймера публікує остаточну версію нових діагностичних критеріїв хвороби

4 липня, 2024

Асоціація хвороби Альцгеймера публікує остаточну версію нових діагностичних критеріїв хвороби

Асоціація хвороби Альцгеймера публікує остаточну версію нових діагностичних критеріїв хвороби

Міжнародна група медичних дослідників, пов’язана з некомерційною Асоціацією хвороби Альцгеймера, представила статтю, у якій описується остаточна версія нових діагностичних критеріїв цього захворювання. Стаття, опублікована в Nature Medicine, включає визначення  біомаркерів плазми крові для діагностики пацієнтів із симптомами хвороби Альцгеймера. Протягом багатьох років діагностування патології на ранніх стадіях ґрунтувалося здебільшого на симптомах, а не на фізичних тестах. Нещодавно дослідники знайшли білкові біомаркери, які можна використовувати для більш точної діагностики. У новому документі команда Асоціації хвороби Альцгеймера офіційно включила результати таких тестів у свої рекомендації для лікарів.

Науковці окреслили три основні категорії діагностичних біомаркерів: основні маркери нейропатологічних змін (специфічних для хвороби Альцгеймера); неосновні маркери, не характерні для пацієнтів із хворобою Альцгеймера, але важливі для запалення, імунної активації або нейродегенерації; маркери поширених супутніх патологій, не пов’язаних із хворобою Альцгеймера (наприклад, цереброваскулярна хвороба та нейрональна α-синуклеїнова хвороба). Потім команда розділила основні маркери на дві підкатегорії.

Маркери першої підгрупи, як правило, присутні на ранніх стадіях прогресування захворювання, наприклад, певні білки в цереброспінальній рідині, накопичення амілоїду та фосфорильований тау-білок у плазмі. Хвороба Альцгеймера характеризується прогресуючою появою амілоїдних бляшок і волокон, тау-нейрофібрилярних клубків, рубцюванням і кінцевою загибеллю клітин мозку. Біомаркери другої підгрупи визначають як такі, які стають ненормальними на пізніх стадіях прогресування та тісніше пов’язані із симптомами. Крім того, учені припускають, що комбінацію біомаркерів обох підгруп можна використовувати не тільки для діагностики хвороби, але і для визначення її тяжкості.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41591-024-02988-7