Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Учені, ймовірно, виявили спосіб діагностування прогресуючого над'ядерного паралічу

8 липня, 2024

Учені, ймовірно, виявили спосіб діагностування прогресуючого над'ядерного паралічу

Учені, ймовірно, виявили спосіб діагностування прогресуючого над'ядерного паралічу

Прогресуючий над'ядерний параліч (ПНП), смертельний неврологічний розлад, часто залишається недіагностованим, поки пацієнт не помре й не буде проведено розтин. Але тепер співробітники Каліфорнійського університету в Сан-Франциско знайшли спосіб точно визначити стан. Дослідження, опубліковане в журналі Neurology 3 липня, виявило закономірності у спинномозковій рідині пацієнтів із ПНП за допомогою нової технології, яка може вимірювати тисячі білків у крихітній краплі рідини. Учені сподіваються, що білкові біомаркери призведуть до розроблення діагностичного тесту та цільової терапії для зупинки прогресування захворювання.

Вважається, що ПНП спричинений накопиченням тау-білків, які ослаблюють і знищують здорові клітини. Цей тип лобно-скроневої деменції впливає на когнітивні функції, рухи та поведінку. Характерні для нього симптоми включають порушення рівноваги із частими падіннями назад і труднощі з рухом очей вгору-вниз. На відміну від хвороби Альцгеймера, не існує тау-сканування, аналізів крові чи МРТ, які б могли точно поставити остаточний діагноз, тому для багатьох пацієнтів нейророзлад залишається непоміченим. Науковці виміряли протеїнові біомаркери, застосовуючи високопродуктивну технологію аналізу білків. Для цього використали молекули, які зв’язуються із шуканими білками з високою вибірковістю та специфічністю.

У дослідженні взяли участь 136 учасників середнього віку 70 років. До нього увійшли пацієнти із симптомами, що відповідають ПНП, а також випадки ПНП, підтверджені під час патолого-анатомічного дослідження. Учені порівняли біомаркери останніх із живими пацієнтами, а також зі здоровими учасниками та хворими з іншими формами лобно-скроневої деменції. Виявили нижчі рівні більшості білків у тих, у кого підтверджений або підозрюваний ПНП, порівнюючи зі здоровими учасниками дослідження. Усі пацієнти із підтвердженим ПНП або підозрою на  нього мали вищий рівень білків, пов’язаних із нейродегенерацією. Також визначили деякі запальні білки, які корелювали з тяжкістю захворювання.

На думку вчених, їхня робота спрямована на створення основи для використання цих нещодавно ідентифікованих білків у майбутніх клінічних випробуваннях. Фахівці сподіваються досягти моменту, коли один біомаркер або панель біомаркерів з аналізу крові чи люмбальної пункції зможуть забезпечити остаточні діагностичні та прогностичні результати для ПНП.

Джерело: https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000209585