Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Лікарі визначили новий тип втрати пам'яті в літніх людей

19 липня, 2024

Лікарі визначили новий тип втрати пам'яті в літніх людей

Лікарі визначили новий тип втрати пам'яті в літніх людей

Дослідники із клініки Мейо встановили нові критерії синдрому втрати пам’яті в людей похилого віку, що часто плутають із хворобою Альцгеймера. Хороші новини: амнестичний нейродегенеративний синдром, що впливає переважно на лімбічну систему – LANS (limbic-predominant amnestic neurodegenerative syndrome), прогресує повільніше та має кращий прогноз, і тепер він більш чітко визначений для лікарів. До того, як дослідники розробили свої клінічні критерії, опубліковані в журналі Brain Communications, характерні ознаки синдрому можна було підтвердити лише шляхом дослідження тканини мозку після смерті пацієнта.

Запропоновані критерії допомагають неврологам та лікарям інших спеціальностей більш точно визначати стан пацієнтів та ефективніше обирати відповідні методи лікування. Критерії враховують такі фактори, як вік, тяжкість порушення пам’яті, сканування мозку і біомаркери, що вказують на відкладення певних білків у мозку. Рекомендації були розроблені та підтверджені з використанням клінічних даних понад 200 учасників, отриманих із бази даних Центру дослідження хвороби Альцгеймера клініки Мейо. Розуміння стану пацієнтів призведе до кращої корекції симптоматики і підбору індивідуальної терапії для осіб, які страждають від такої когнітивної патології.

Головною причиною LANS є накопичення білка під назвою TDP-43 у лімбічній системі, який учені виявили під час розтину тканини мозку літніх людей. Ця система є морфо-функцiональним об'єднанням, що складається зі старих вiддiлів кори, а також ряду пiдкіркових структур, що регулюють функцiї внутрiшнiх органiв, забезпечують емоцiйне забарвлення поведiнки та її вiдповiднiсть наявному суб'єктивному досвiду, а також процеси навчання та пам'ятi.

Критерії включають 4 головні пункти та основні клінічні особливості. Синдром має проявлятися повільними амнестичними нейродегенеративними змінами (несподіваний початок із поступовим прогресуванням протягом 2 або більше років) без іншого супутнього захворювання, яке може бути причиною такого стану. Основні пункти: вік 75 або більше років; переважне збереження неокортикальних функцій (вищі когнітивні функції, такі як сенсорне сприйняття, довільний руховий контроль, просторове мислення, свідомість і мова); атрофія гіпокампу, що не є пропорційною тяжкості синдрому; порушення семантичної або словесно-логічної пам'яті (вид пам’яті, що не залежить від досвіду, наприклад, знання слів та правил етикету).

Джерело: https://academic.oup.com/braincomms/article/6/4/fcae183/7712717?login=false