Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Дулоксетин може допомогти людям похилого віку з депресією та когнітивними порушеннями

4 вересня, 2024

Дулоксетин може допомогти людям похилого віку з депресією та когнітивними порушеннями

Дулоксетин може допомогти людям похилого віку з депресією та когнітивними порушеннями

Каролінський інститут у Швеції виявив, що вже зареєстрований антидепресант, дулоксетин, окрім своєї основної дії, може позитивно впливати на пам’ять і когнітивні функції у людей похилого віку. Нове дослідження, опубліковане в журналі ACS Omega, показує, що дулоксетин, крім лікування депресії, також пригнічує фермент, який негативно впливає на пам’ять і пізнання. «І депресія, і когнітивні порушення часто виникають одночасно в людей похилого віку, особливо в тих, хто перебуває на ранніх стадіях деменції, – зазначає Тахер Дарре-Шорі, доцент і старший науковий співробітник Департаменту нейробіології, медичних наук і суспільства. – Відкриття подвійного ефекту дулоксетину є дуже багатонадійним».

Дулоксетин – препарат, який ще із 2004 року застосовують для лікування великого депресивного розладу, генералізованого тривожного розладу, обсесивно-компульсивного розладу, фіброміалгії, невропатичного болю та центральної сенсибілізації. Засіб є інгібітором зворотного захоплення серотоніну та норадреналіну; у 2022 році це був 31-й препарат, який найчастіше призначають у Сполучених Штатах – виписано понад 18 мільйонів рецептів.

Останні експерименти вказують на те, що фермент, що розкладає ацетилхолін, бутирилхолінестераза (БХЕ), пов'язаний із когнітивними здібностями в осіб похилого віку. Окрім того, активність БХЕ корелює з рівнями прозапальних цитокінів у спинномозковій рідині пацієнтів із легкими когнітивними порушеннями та хворобою Альцгеймера, що робить фермент важливою мішенню в геріатричній практиці. Учені виявили, що дулоксетин діє як високоселективний потужний оборотний інгібітор БХЕ, тоді як циталопрам і есциталопрам (інші антидепресанти, інгібітори зворотного захоплення серотоніну) демонструють слабку або помірну ефективність у впливі на фермент.

«Це стало несподіваним відкриттям разом із нашим основним дослідженням, – зазначає Тахер Дарре-Шорі. – Ми сподіваємося провести клінічне дослідження на пацієнтах із ранніми стадіями хвороби Альцгеймера». Результати важливі, оскільки сьогодні немає ліків, які б виліковували деменцію. Той факт, що вже зареєстрований препарат може допомогти як при депресії, так і при когнітивних порушеннях, може бути позитивно оцінений і медичною спільнотою, і асоціаціями людей похилого віку.

Джерело: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.4c05089