Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Новий аналіз крові дає точний результат при діагностиці БАС

27 вересня, 2024

Новий аналіз крові дає точний результат при діагностиці БАС

Новий аналіз крові дає точний результат при діагностиці БАС

Бічний аміотрофічний склероз (БАС), також відомий як хвороба Лу Геріга, вражає сотні тисяч людей у всьому світі. З появою у пацієнтів середнього віку БАС із часом вбиває рухові нейрони, поступово позбавляючи їх здатності ходити, говорити, ковтати й дихати. Очікувана тривалість життя становить від двох до п’яти років після встановлення діагнозу і не змінюється, незважаючи на десятиліття досліджень хвороби.

Сьогодні діагностика базується на ретельному клінічному обстеженні, але для встановлення остаточного діагнозу може знадобитися близько 12 місяців. Рівень помилкових діагнозів дуже різний, деякі дослідження повідомляють близько 68 % неправильних діагностувань. Учені з некомерційної лабораторії Brain Chemistry Labs у Джексон-Гоулі, штат Вайомінг, опублікували результати своєї роботи в журналі Brain Communications. Новий діагностичний тест вимагає лише простого забору крові та базується на невеликих послідовностях нуклеїнових кислот, відомих як мікроРНК, витягнутих із крихітних везикул, що виділяються нервовою системою.

Аналіз послідовностей мікроРНК із сотень зразків пацієнтів дозволив розробити унікальний «відбиток БАС», що складається з восьми різних послідовностей мікроРНК. Ці послідовності можуть відрізняти зразки крові пацієнтів із хворобою Лу Геріга від здорових контрольних пацієнтів і пацієнтів із захворюваннями, які імітують БАС на ранніх стадіях, із загальною точністю близько 98 %. Учені сподіваються, що тест стане інструментом, який допоможе неврологам швидше діагностувати захворювання.

«Швидка діагностика дозволить почати лікування раніше, що призведе до кращих результатів для пацієнтів із БАС», – розповідає Сандра Банак, головна авторка статті. Цей новий тест є продовженням трьох попередніх досліджень із використанням різних когорт майже 500 пацієнтів, причому багато зразків надано Національним біосховищем БАС США. Доктор Пол Алан Кокс, директор Brain Chemistry Labs, сподівається зробити новий тест широко доступним для неврологів протягом 18-24 місяців.

Джерело: https://academic.oup.com/braincomms/article/6/5/fcae268/7754324?login=false